“Emil Hossu n-a trecut, sărăcuţul, peste infarct”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul în vârstă de 70 de ani a decedat aseară, în urma unui stop cardio-respirator, cu numai un sfert de oră înainte de a urca pe scena Teatrului Nottara. Vladimir Găitan povesteşte ultimele clipe ale colegului său


Emil Hossu, cunoscut pentru rolurile sale din teatru şi din film („Cel mai iubit dintre pamânteni", „Balanţa", "Secretul lui Bachus"), se afla la repetiţii pentru spectacolul „Aniversarea" (programat la Teatrul Nottara din Bucureşti, de la ora 19.30), când a leşinat, intrând în stop cardio-respirator. Decesul a fost declarat la ora 19.13. Echipajul SMURD care a încercat să-l salveze fusese solicitat în jurul orei 18.30.

Vladimir Găitan: „A fost un infarct"

Actorul Dan Bordeianu, care juca în spectacolul „Aniversarea" alături de Emil Hossu, a declarat că repetau pentru piesă şi că totul s-a întâmplat foarte repede. Catrinel Dumitrescu, soţia lui Hossu care juca şi ea în piesă, a avut nevoie de îngrijiri medicale la pronunţarea decesului.

Vladimir Găitan, coleg şi prieten al lui Emil Hossu, a povestit pentru „Adevărul": „Emil a avut parte de un infarct clasic, pe care, sărăcuţul, nu l-a trecut. Noi, de obicei, înainte de spectacole, mai stăm şi repetăm unele replici. Asta făcea şi Emil, când, brusc, a căzut la podea. Eu am păţit asta acum un an, la filmări cu Sergiu Nicolaescu. Repetam cu Horaţiu Mălăele, când am simţit acea gheară cumplită în piept".

Găitan a avut şansă şi a fost salvat. „În mod obişnuit, intervenţia în cazul unui infarct presupune manevre de resuscitare, o nitroglicerină pe care trebuie s-o pui sub limbă şi şocuri electrice, în ultimă instanţă", a adăugat actorul. El susţine că Emil Hossu n-a avut până acum probleme cu inima şi că nu au existat semnale de alarmă. „După vârsta de 60 de ani ar trebui să ne facem cu toţii un control, dar, din păcate, mulţi dintre noi tragem de corp până la epuizare. Emil a avut un ghinion groaznic. Îmi amintesc de maşina care a dat peste el şi i-a rupt piciorul, iar acum asta", a încheiat Vladimir Găitan.

Hossu a fost internat în luna februarie a anului trecut la Spitalul Elias, cu fractură la genunchi, după ce a fost lovit de o maşină pe trecerea de pietoni.

Copilărie într-un lagăr din Germania

Iubit de public în special pentru simţul fin al umorului şi pentru modestie, Emil Hossu era căsătorit cu actriţa Catrinel Dumitrescu şi a avut un destin demn de un roman.

S-a născut pe 24 noiembrie 1941, la Ocna Sibiului, însă declara presei: „Sunt maramureşean după mamă, sălăjean după tată, dar stau în Bucureşti de foarte multă vreme". Întrucât tatăl său era diplomat, toată familia Hossu a fost deportată, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, într-un lagăr din Germania, unde a rămas timp de un an și trei luni. După ce au scăpat din lagăr, părinţii s-au întors în România. Casa, o fabrică de aţă şi maşina le fuseseră confiscate. În 1948, pentru că fusese diplomat în perioada lui Ion Antonescu, tatăl lui Emil Hossu a fost trimis la Canalul Dunăre-Marea Neagră, de unde a revenit după 6 luni. La numai 17 ani, Emil Hossu și-a pierdut tatăl, bolnav de cancer. Pentru că nu avea „origine sănătoasă", Hossu a reușit să intre la Academia de Teatru şi Film abia din a treia încercare.

Despre perioada lagărului, Emil Hossu a mărturisit într-un interviu: „Erau lagăre de diplomaţi, cu domiciliu forţat, cu santinelă. Sunt amintiri care au rămas vii şi care au fost împrospătate de discuţiile din cercul părinţilor mei. Copilăria te face să priveşti cu nedumerire ce se întâmplă, iar uneori să ţi se pară normal. Acum abia îmi dau seama cât de încercaţi au fost părinţii mei, motiv pentru care şi ei, şi o soră a mea au fost răpuşi de aceeaşi boală necruţătoare. M-au ajutat mult profesia şi dragostea de prieteni. Am avut mulţi prieteni, unii au dispărut, dar mereu am înclinat spre starea de bine şi am încercat să văd, în primul rând, jumătatea plină a paharului", declara actorul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite