VIDEO Emil Cioran îşi caută memoria prin Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul „Mansardă la Paris“, regizat de Radu Afrim, are programate reprezentaţii în mai multe oraşe din Franţa, din Belgia şi din Luxemburg. Actorul Constantin Cojocaru joacă rolul scriitorului Emil Cioran, într-o producţie care are la bază o piesă a dramaturgului Matei Vişniec.

„Mansardă la Paris" a reprezentat Luxemburgul la ediţia din 2008 a Festivalului de Teatru de la Avignon, unde a câştigat premiul Coup de Coeur de la Presse. Anul trecut, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti, desfăşurat la Bucureşti, Radu Afrim a fost recompensat cu premiul pentru regie, iar Constantin Cojocaru a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal.

Mai citeşte şi:

FOTO Istoria literaturii române în 4.000 de caricaturi

Matei Vişniec a fost inspirat de cartea lui Gabriel Liiceanu, „Declaraţie de iubire", atunci când a scris „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte". În eseul „Moartea lui Cioran", Liiceanu povesteşte că, într-o zi, Cioran plecase spre casă, ieşind de la Editura Gallimard, dar a rămas împietrit şi mirat, în mijlocul străzii, deoarece uitase unde locuieşte.

În viziunea regizorului Radu Afrim, Emil Cioran nu este un filosof rigid, ci un megastar adulat de tineri şi un bătrân care nu-şi mai cunoaşte identitatea civică, deoarece este bolnav de Alzheimer. Cioran se rătăceşte în piaţa Furstenberg din Paris, acolo unde îşi întâlneşte, pentru câteva clipe, memoria pierdută, ajunge la Gare de l'Est, unde îşi aşteaptă fratele care nu va veni niciodată, apoi îşi cunoaşte fanii la cursurile unde se predă filosofia sa şi unde se face gimnastică aerobică pe ritmul textelor lui. În finalul aventurii sale, Cioran ajunge în Paradisul pierdut al copilăriei, pe Coasta Boacii, căutându-şi rădăcinile.

Angoasele unui filosof

Regizorul Radu Afrim explorează marile teme ale operei lui Cioran: sinuciderea, extremismul, destinul amar al poporului român. Din distribuţie fac parte Constantin Cojocaru, Marja Leena Junker, Andrei Elek, Valéry Plancke, Elena Popa. Spectacolul se joacă în limba franceză.

Radu Afrim a declarat pentru „Adevărul" că va merge la Luxemburg pentru repetiţii, dar nu va pleca şi în turneu, alături de actori, deoarece se va întoarce în România pentru a monta un nou spectacol, la Teatrul din Ploieşti. Turneul european este organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Centrul Cultural Kulturfabrik din Luxemburg.

Programul turneului european

-23, 27 şi 28 februarie - Esch-sur-Alzette, Kulturfabrik, Luxemburg
-25 februarie - Teatrul Municipal din Dreux, Franţa
-2 martie - Teatrul Municipal din Laval, Franţa
-5 şi 6 martie - Teatrul Christian Liger din Nîmes, Franţa
l 12 martie - Teatrul Durance din Château Arnoux, Franţa
-17, 18 şi 19 martie - Teatrul 140 din Bruxelles, Belgia
-30 martie - La Manufacture Saint Quentin, Franţa
-1 aprilie - Théâtre du Château, Eu, Franţa
-3 şi 4 aprilie - Café de la Danse à Paris, Franţa
-7 aprilie - Teatrul Saulcy din Metz, Franţa
-8 aprilie - Teatrul L'actée din Longwy-Cosnes, Franţa
Un bilet costă 20 de euro.


Imagini video din spectacolul "Mansarda la Paris"

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite