Emanciparea femeii, în oglinda istoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti găzduieşte până la 3 mai expoziţia „Istoria la feminin“. Vernisajul evenimentului care propune o imagine a feminităţii şi a rolului femeii în istoria ţării noastre are loc astăzi,  la ora 13.30.

Expoziţia cuprinde documente arheologice şi obiecte artistice şi religioase, precum şi materiale din domeniul istoriei şi al ştiinţelor sociale, reunite prin colaborarea dintre Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan", Teatrul Naţional Bucureşti, Muzeul Naţional Filatelic şi Societatea Română de Radio.

Periplul la care sunt invitaţi vizitatorii urmează firul cronologic al istoriei, începând din epoca neolitică şi încheindu-se cu perioada comunistă din a doua jumătate a secolului XX, în care regimul la putere a impus femeia ca „muncitor socialist" egal cu bărbatul.

Podoabele, costumele, fotografiile, obiectele de mobilier şi alte elemente de interior surprind modificările statutului social al femeii de-a lungul timpului. Printre personalităţile reprezentate în expoziţie se numără Elena Cuza, fondatoarea azilului „Elena Doamna", Anna de Noailles, născută Brâncoveanu, care a cucerit, cu versurile sale, saloanele pariziene de la începutul secolului XX, Ecaterina Teodoroiu, Colette Plagiano Lahovary, Haricleea Darclée şi Elvira Godeanu.

Exponatele care ilustrează statutul femeii în secolele XIX-XX surprind procesul de emancipare, survenit odată cu modernizarea spaţiului românesc, precum şi apariţia intelectualei şi rolul acesteia în spaţiul public. De asemenea, organizatorii s-au aplecat asupra rolului femeii în societatea românească de după 1945, reprezentată în două ipostaze: pe de o parte, femeia umilită şi torturată în carcerele comuniste şi, pe de altă parte, femeia-muncitor, „mamă a naţiunii socialiste şi fidelă apărătoare a păcii".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite