Eliade în viziunea lui Ţuţea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editura Eikon reeditează cartea lui Petre Ţuţea dedicată lui Mircea Eliade. Scrisă iniţial în serial în revista "Familia" şi inclusă apoi în alte volume semnate Petre Ţuţea, această

Editura Eikon reeditează cartea lui Petre Ţuţea dedicată lui Mircea Eliade. Scrisă iniţial în serial în revista "Familia" şi inclusă apoi în alte volume semnate Petre Ţuţea, această ediţie se datorează lui Tudor B. Munteanu, care a moştenit de la tatăl său, Aurel-Dragoş Munteanu, manuscrisul primit de la autor. Personalitatea exuberantă a lui Ţuţea, mistica sa nonconformistă, stilul expansiv împănat cu efervescente referinţe - toate acestea se regăsesc în cartea deosebit de incitantă, chiar dacă nu poate fi considerată una definitorie pentru exegeza eliadiană.

Petre Ţuţea creează mai degrabă o carte-poveste în care alchimia unui filosof de sorginte socratică digeră cu totul original opera şi personalitatea istoricului religiilor. Şi totuşi, Ţuţea are meritul de a da de gândit celor care fac astăzi din istoria religiilor un domeniu scorţos care mimează distanţa obiectivităţii: "Un gânditor artist nu ignoră punctarea magică a timpului şi spaţiului, dar misticul îl fereşte pe Mircea Eliade de înec existenţial. Un gânditor religios nu poate fi absorbit de mode estetice, de curente filosofice sau ştiinţifice" - iată o "formulă" prea puţin academică, dar atât de aproape de necunoscutul Eliade.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite