EXCLUSIV WEB Sebastian Gürtler, violonist: „Trebuie să încerci să faci ceva ce numai tu poți face“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 17 decembrie, în cadrul spectacolului Christmas in Vienna de la Teatrul Național București (Sala Mare), publicul român va avea ocazia să-l admire în calitate de dirijor și de violonist al orchestrei Spirit of Vienna pe Sebastian Gürtler.

Într-un interviu acordat pentru www.adevarul.ro, violonistul vorbește despre surprizele pe care le-a pregătit pentru spectatorii din București și din țară.

adevarul.ro: Cum v-ați dat seama că vioara va fi instrumentul care vă va determina viața? E vreo întâmplare la care vă raportați?
Sebastian Gürtler: Am primit de ziua mea, când aveam cinci ani, o vioară de tinichea la care încercam să cânt, ținând-o ca pe un violoncel, muzica pe care o auzeam la radio. Mai târziu, în școala primară, atunci când profesorii de la alte materii încercau să mă convingă că „tu și cu vioara ta nu veți duce niciodată un trai liniștit" m-am decis, din spirit de contradicție, să schimb școala și să rămân „eu și cu vioara mea".

Cum poate fi un artist original și cum se poate deosebi de alte câteva sute de mii de violoniști prin ceea ce face?
Ori omori câteva sute de mii de violoniști, ori încerci să faci ceva ce numai tu poți face. Muzical, poate conta cum prezinți un concert sau pur și simplu prin conținut. Eu sunt de părere că ceea ce vrei să exprimi este cel mai important. Cum exprimi ceva este doar o chestiune de ambalaj care poate părea fermecător. Ar mai fi și o altă variantă: să ceri un onorariu ridicol de mare, în așa fel încât lumea să creadă că tu ești, probabil, cel mai bun din lume.

Ce înseamnă să-ți asumi riscuri pe scenă, într-un concert cu sala plină?
Eu unul îmi inchipui de fiecare dată că aș fi pentru ultima oară pe scenă. Că aș avea ultima ocazie să povestesc publicului ce cred că ar trebui să știe. Riscuri vor exista întotdeauna, secretul este însă să rămâi pe scenă cu sufletul deschis și sincer.

Care sunt artiștii de valoare care v-au influențat și care v-au definit cariera?
Desigur, profesorii mei de vioară și colegii mei de breaslă. De la ei am învățat. M-a influențat mai mult viața și am fost influențat mai puțin de anumiți oameni.

Se spune că îmbinați umorul cu virtuozitatea. De ce această formulă de show?
De ce nu?

Ce putem aștepta de la concertul de la București de anul acesta?
Cu siguranță nu va fi o „prăjitură vieneză", ci mai degrabă o seară plină de muzică, zâmbete și surprize. Am îmbrăcat câteva piese foarte cunoscute în haine noi din garderoba mea muzicală, care acum apar ca și cum ar fi scăpat din America de Sud, Germania sau Ungaria. Avem de asemenea o versiune vieneză a celebrei piese braziliene „Desafinado" și o compoziție proprie despre mine și vioara mea. Pentru toate și încă mai multe, vă aștept la concert în decembrie. Hallo România!

Cine este Sebastian Gürtler
Cu o înaltă pregătire în domeniu, sub îndrumarea lui Helmut Zehetmair, Corrado Romano, Ernst Kovacic și Philippe Hirschhorn, artistul a evoluat alături de orchestre de renume internațional precum Vienna Chamber Orchestra, Vienna Chamber Philharmonic, Camerata Academica Salzburg, Orchestre de la Suisse Romande, Dresden Philharmonic, Salzburg Mozarteum Orchestra si Vienna Academic Philharmonic.

image

Turneul lui Sebastian Gürtler

Pe scenă, alături de Spirit of Vienna Orchestra și Sebastian Gürtler vor mai urca soprana Judith Halasz si baritonul Andreas Jankowitsch, care vor interpreta arii și duete celebre. Detalii despre bilete găsiți pe www.vreaubilet.ro

Christmas in Vienna - Spirit of Vienna Orchestra

Data - 17 decembrie 2012, ora 19.00
Loc: Teatrul Național București - Sala Mare

Crăciun Vienez (provincie)

13 decembrie 2012, Casa de Cultură a Sindicatelor, Galați, ora 19:00
14 decembrie 2012, Casa de Cultură a Sindicatelor, Constanța, ora 19:00
15 decembrie 2012, Casa de Cultură a Sindicatelor, Pitești, ora 19:00
16 decembrie 2012, Casa de Cultură, Călărași, ora 19:00
18 decembrie 2012, Casa de Cultură a Sindicatelor, Râmnicu Vâlcea, ora 19:00
19 decembrie 2012, Casa de Cultură a Studentilor, Cluj-Napoca, ora 19:00
20 decembrie 2012, Palatul Culturii, Târgu Mureș, ora 19:00

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite