VIDEO "După dealuri" i-a adus lui Mungiu marele premiu la un festival din Muntenegru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Cristian Mungiu a câştigat Marele premiu al celei de-a 26-a ediţii a Festivalului de film de la Herceg Novi (Muntenegru) cu producţia "După dealuri", transmite agenţia Tanjug, citată de Agerpres.

În cadrul aceluiaşi festival, premiul Mimosa de Aur pentru cel mai bun actor a fost câştigat de Branimir Popovic pentru rolul său din filmul muntenegrean 'Ace of spades - bad fortune', în regia lui Drasko Djurovic, şi de Emir Hadzihafisbegovic pentru rolul din 'The Death of a Man in the Balkans'.

Mimosa de Aur pentru cel mai bun scenariu a fost câştigat de sârbul Miroslav Momcilovic cu filmul 'The Death of a Man in the Balkans'.
Regizorul sârb Bojan Vuletic a primit premiul special al juriului pentru producţia 'Practical Guide to Belgrade with Singing and Crying'.

Producţia "După dealuri" i-a adus lui Cristian Mungiu şi premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes. Tot la Cannes, acest film le-a adus celor două protagoniste, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, premiul pentru interpretare feminină.

Filmul se inspiră dintr-o dramă reală despre care presa a scris mult în 2005, când o tânără, Irina Cornici, moare într-o mănăstire din nord-estul României în urma unei şedinţe de exorcizare. Cristian Mungiu, premiat cu Palme d'Or în 2007 pentru '4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile', pune în discuţie în noul său film chestiuni legate de religie şi de noţiunea de responsabilitate. El 'nu critică religia' şi nici nu încearcă să 'găsească vinovaţi în sânul religiei ortodoxe. 'Adevăraţii vinovaţi', vin din copilăria acestor orfane de la mănăstire şi din educaţia primită, şi nu apar pe ecran.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite