Duelul valorilor îmbogăţeşte casele de licitaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criticii de artă prognozează: Grigorescu mai rar în 2007, Ţuculescu preferat

la ultima licitaţie din acest an, tot ce au mai bun. Duelul a început.
Pentru "Ciobănaş cu turma de oi" de ştefan Luchian, preţul de pornire la Alis este de 9.000 de euro. Monavissa mizează pe Nicolae Grigorescu ("Stânci în pădure") - licitaţia începe de la 30.000 de euro, iar casa de licitaţie Pogany l-a pus la înaintare pe Ion ţuculescu ("Dramă folclorică"). La primul ciocan se va striga suma de 250.000 de euro.
ţuculescu, "integrat în Europa"
Criticul de artă Pavel şuşară ne-a spus că lucrarea "Dramă folclorică" valorează mult mai mult (o premieră pe piaţa de artă de la noi), în jur de 600.000 de euro. Da, aţi citit bine, nu este vorba de lei noi, ci de euro. "ţuculescu este unul dintre pictorii cu cel mai mare potenţial. Are şanse mari de integrare europeană. Poate să intre foarte uşor în orice muzeu din lume. Am mare încredere în ţuculescu, în partea lui nereceptată. Acesta nu e suficient de bine cunoscut, e arhaic şi modern în acelaşi timp. Grigorescu şi-a schimbat proprietarii. Va fi multă vreme în captivitate. Va rămâne o mare valoare locală, însă mai puţin una universală", ne-a declarat Pavel şuşară. Licitaţia de astăzi (de la ora 11.00) de la Pogany pune la bătaie peste 120 de tablouri de Ciucurencu (15.000-17000 de euro), Iser, Baba, Vânătoru sau Maxy (25.000-30.000 de euro). "Dramă folclorică" nu este singura lucrare de ţuculescu prezentă în licitaţie. Alte trei tablouri ale pictorului român, cu o mare cotă pe piaţă, care l-au detronat de departe pe Grigorescu - "Compoziţie", "Soare" şi "Compoziţie cromatică" - au ca preţ iniţial 100.000-120.000 de euro. În această bătălie a valorilor în pictură, colecţionarii vor duce tot greul.
La ultima licitaţie din 2006, de mâine, casa Alis mai scoate din depozit lucrări de Ciucurencu, Schweitzer-Cumpăna, Baba, Aman sau ţipoia. Alexandru Ghilduş, proprietarul casei de licitaţii Monavissa, şi-a îndeplinit obiectivele pe acest an: "Ne-am propus să aducem pe piaţă numai lucrări valoroase, fără probleme, foarte bine expertizate; 1.200 de vizionări se înregistrează lunar pe site-ul nostru, dublu faţă de 2005". Alexandru Ghilduş ne-a mai spus că cel mai bine s-a vândut pictura. Un Tonitza a plecat de la 10.000 de euro şi a ajuns să se vândă cu 40.000 de euro.
"Îţi trebuie curaj pentru a-l mai scoate pe Grigorescu pe piaţă"
"Cu Grigorescu, lucrurile se vor mai aşeza. E foarte greu să mai scoţi un Grigorescu. Nemaiexistând un expert în viaţă, va fi o perioadă uşor nesigură pentru cei care investesc în acest pictor. Îţi trebuie curaj pentru a-l mai scoate pe piaţă. Noi am făcut expertizări foarte serioase când am avut tablouri de Grigorescu", ne-a declarat Ghilduş. Proprietarul casei Monavissa mai spune că mai greu este cu artiştii contemporani, care se caută, dar nu la preţuri spectaculoase. "În viaţă vindeau mai bine. Rar o să mai circule lucrări de valoare, pentru că deja se află în colecţii".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite