Dracula, partizanul comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un documentar despre viaţa lui Bela Lugosi, care l-a făcut celebru la Hollywood pe "contele din Carpaţi", va fi prezentat, astăzi, la Institutul Cultural Român A fost lider al mişcării

Un documentar despre viaţa lui Bela Lugosi, care l-a făcut celebru la Hollywood pe "contele din Carpaţi", va fi prezentat, astăzi, la Institutul Cultural Român

A fost lider al mişcării comuniste din Ungaria, în 1918. S-a refugiat în SUA, cu FBI-ul pe urmele sale. Viaţa tumultuoasă a actorului născut în România Bela Lugosi, celebru pentru rolul lui Dracula în anul 1931, a fost transpusă într-un documentar, realizat de Florin Iepan.

Povestea "Vampirului căzut" va fi spusă, în avanpremieră, astăzi, la ora 19.00, la Institutul Cultural Român din Bucureşti.

După succesul de acum doi ani, cu documentarul "Unicul, adevăratul Tarzan", dedicat actorului de origine română Johnny Weissmuller, regizorului Florin Iepan nu i-a fost greu să găsească sprijin pentru noul său proiect. Filmul "Bela Lugosi - Vampirul căzut" prezintă documente inedite despre viaţa actorului născut în 1882, la Lugoj.

Industria Dracula

Filmul în care a jucat Bela Lugosi a declanşat o avalanşă de simpatie în rândul fanilor producţiilor horror, iar industria cinematografiei a speculat momentul, punând în vânzare produse inspirate de figura legendară. Potrivit site-ului imdb.com, producţia din 1931 a avut încasări-record, de 700.000 de dolari în SUA şi 1.200.000 de dolari după lansarea în întreaga lume.

Pe parcursul a peste şapte decenii, zeci de pelicule au reinterpretat povestea, iar parcurile de distracţii din Occident au recreat pentru amatorii de senzaţii tari regatul lui Dracula. Cea mai răsunătoare ecranizare a poveştii lui Dracula îi aparţine regizorului Francis Ford Coppola, în filmul său jucând actori precum Gary Oldman, Keanu Reeves, Wynona Ryder şi Anthony Hopkins.

Şi România a profitat de pe urma notorietăţii contelui din Transilvania. Dracula a devenit un brand puternic, care a atras la castelul Bran vedete precum Kylie Minogue, Steven Seagal, Pink, Ricky Martin, Patricia Kaas sau Toto Cutugno.

Simpatizant al extremei stângi

Bela Lugosi este prezentat prin intermediul persoanelor care l-au cunoscut, printre care actorul Boris Karloff, istoricul de film Gary Rhodes ori regizorul Istvan Szabo. Filmările au durat aproape trei luni şi au avut loc în Statele Unite, România, Ungaria şi Austria, fiind montat la Berlin.

Însă cea mai dificilă parte a fost documentarea, care a durat un an şi jumătate şi a fost realizată de o echipă formată din români, americani şi germani. "Am descoperit inclusiv faptul că Lugosi a fost liderul mişcării comuniste în Ungaria în 1918 şi că acesta a fost unul dintre motivele pentru care el s-a refugiat în America", ne-a declarat regizorul Florin Iepan.

Documentarul va mai fi prezentat la Festivalul de film "Astra" de la Sibiu, pe 24 octombrie, iar pe 28 octombrie va fi difuzat la televiziunea ARTE, în cadrul unei ediţii dedicate Halloweenului.

Înmormântat în mantia vampirului

Un atac de cord l-a răpus pe Bela Lugosi în 1956. Avea 73 de ani şi se afla într-un mic apartament din Beverly Hills. Se spune că a murit citind un scenariu, intitulat "Ultima cortină". N-a apucat să ducă până la capăt rolul din ultimul film al său, "Plan 9 from Outer Space" de Ed Wood, apărut după moarte. Bela Lugosi a fost înmormântat îmbrăcat în pelerina contelui Dracula.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite