Doliu în lumea folclorului românesc: s-a stins din viaţă Ion Dolănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul cântăreţ de muzică populară Ion Dolănescu, în vârstă de 65 de ani, a încetat astăzi din viaţă în locuinţa sa în urma unui stop cardiac. El era bolnav de ciroză.

"Echipajul de intervenţie s-a deplasat la locuinţa artistului, unde acesta a fost găsit în stop cardio-respirator. Eforturile de resuscitare nu au avut niciun rezultat, astfel că, la ora 16.15, s-a constatat decesul", a declarat şeful Smurd Bucureşti, dr. Bogdan Opriţa, citat de NewsIn.

Reacţii din lumea artistică: prietenii sunt îndureraţi

Irina Loghin, prietenă şi colegă de breaslă a cântăreţului, a povestit că Dolănescu se afla la masă, în locuinţa sa, alături de un preot, i s-a făcut rău şi s-a retras în dormitor. "Sunt înmărmurită şi nu-mi vine să cred că s-a dus. Mă doare sufletul. Nu-mi revin. S-a dus un nume mare, un talent unic", a spus Loghin.

Corneliu Vadim Tudor, politician:
Este vestea morţii unui mare artist, un mare cântăreţ care va rămâne în memoria muzicii româneşti atât cât timp va exista muzica românească.

Benone Sinulescu, artist de muzică populară:
Sunt consternat, pur şi simplu. S-a mai stins o stea a muzicii populare. Uite că Dumnezeu îi ia pe cei buni la El, acolo, sus, alături de El.

Nicolae Furdui Iancu, artist de muzică populară:  Este o pierdere foarte mare pentru muzica românească. A fost o personalitate incontestabilă a folclorului românesc. E o mare pierdere pentru noi şi regretăm această pierdere.

Locian Bolcaş, politician:
Dumnezeu să-l odihnească. A fost creştin curat. Am lucrat cu el, ştiam că ascunde o suferinţă grea. Domnul Dolănescu a reuşit să îmbine cu succes activitatea artistică şi cea politică, ducându-şi în acelaşi timp cu greu suferinţa. Ştiam că suferea de inimă.

Eugen Ungureanu, directorul casei de producţie Electrostar: Este o pierdere deosebită  pentru poporul român. A fost şi va rămâne un reper pentru tinerii artişti. Dumnezeu să-l ierte!

Ionela Prodan, cântăreaţă: Nu se poate spune nimic. Nimic. Tăcere. A fost unic, ca suflet, ca om, ca interpret. Toată viaţa a fost cap de afiş.

Cine a fost Ion Dolănescu?

Ion Dolănescu s-a născut la 25 ianuarie 1944 în Perşinari, judeţul Dâmboviţa.

A debutat la 18 ani. Atunci a urcat prima dată pe o senă reală, la Casa de Cultură din Târgovişte. În 1961 a cunoscut-o pe Maria Tă­nase alături de care a făcut un turneu de două-trei săp­tămâni prin tot judeţul Dâm­boviţa. O altă mare artistă care l-a protejat a fost Ioana Radu. De altfel artista, a intervenit pentru el la Ceauşescu pentru că era judecat pentru ilicit şi declarat persona non-grata.

Unul dintre numele reprezentative ale muzicii populare româneşti, Ion Dolă­nescu a înregistrat 50 de discuri vinil şi compact-discuri, iar la spectacolele sale a adunat mii de spectatori.

În 1966 devine solist la ansamblul "Ciocârlia".

Ion Dolănescu a fost deputat în legislatura 2000-2004, ales în judeţul Ilfov, pe listele Partidului România Mare. În octombrie 2008 s-a retras din politică din cauza problemelor la inimă.

În decursul carierei sale muzicale a avut multe duete împreună cu solista Maria Ciobanu, şi cu fiul lor, Ionuţ Dolănescu.

Printre cele mai cunoscute melodii ale sale sunt: “M-am născut lângă Carpaţi”, “De când sunt pe-acest pământ”, “Mândro, când ne iubeam noi”, “Au, lele, vino-ncoa” (duet cu Maria Ciobanu), “Face-m-aş privighetoare” (duet cu Maria Ciobanu).

Vom reveni cu detalii

Ziarul "Adevarul" va publica, in editia de maine dimineata, doua pagini in memoria artistului. Vor fi reactii din lumea folclorului, informatii despre ultimele zile din viata sa, dar si multe lucruri mai putin stiute despre cunoscutul cantaret de muzica populara. De asemenea, veţi afla tot mâine ce mare artist român a visat moartea lui Ion Dolănescu.

.


Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite