Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", marele premiu al Festivalului de Film de la Bergen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", realizat de Andrei Ujică, a câştigat marele premiu al secţiunii documentar la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Bergen, Norvegia.

Festivalul norvegian are în program în jur de 120 de titluri anual şi se concentrează pe autori cu viziuni radicale şi inovative în regie.

Conceput ca un eseu, fără voice-over sau comentarii din off, din peste 1.000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa dictatorului care a pierdut puterea la 22 decembrie 1989.

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film la Cannes şi a fost prezentată, în această toamnă, la festivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver şi Londra.

După Cannes 2010, într-una dintre recenziile "Autobiografiei" s-a scris că pelicula lui Ujică "a făcut ca majoritatea filmelor de acţiune de la festival să pară banale şi plictisitoare".

În septembrie, filmul despre mărirea şi decăderea dictatorului român a fost unul dintre cele opt titluri din selecţia de câteva sute a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto care a primit punctajul maxim din partea celor 33 de critici străini reuniţi de publicaţia online IndieWIRE.

"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" va rula în cinematografele din România din 29 octombrie.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite