Documentare, atitudine şi ecologie, la Astra Film Fest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul desfăşurat la Sibiu între 25 şi 30 octombrie s-a încheiat aseară cu proiecţia unui documentar despre afacerile capitaliste cu porci.

Cea de-a 11-a ediţie a Astra Film Fest, al cărui director este Dumitru Budrala, a reunit o sută de documentare internaţionale, dintre care 54 au fost prezente în competiţia oficială. În  afara competiţiei, în ultima zi a festivalului a fost proiectat documentarul „Pig business"/ „Afaceri cu porci" al englezoaicei Tracy Worcester. De origine aristocrată, regizoarea în vârstă de 52 de ani este căsătorită Henry Somerset, marchiz de Worcester.

„Afaceri cu porci", un documentar de investigaţie, prezintă fără cenzură răul pe care magnaţii industriali îl fac mediului şi oamenilor. Distrugând producţia micilor fermieri, industriaşii cresc zeci de mii de porci în aceleaşi clădiri şi poluează mediul. Iar carnea pe care o livrează, prezentă în majoritatea supermarketurilor lumii, este toxică.

Regizoarea Tracy Worcester a inserat, în documentarul care durează o oră, şi o bucată specială despre România şi despre fermierii de aici. „Voi încă aveţi suficienţi ţărani care produc alimente sănătoase. Dacă aş fi în locul celor din Guvernul României, aş face orice ca să păstrez asta. Aş refuza Uniunea Europeană, aş refuza să intru în acest circuit industrial care ne distruge", a declarat regizoarea pentru „Adevărul".

„Crulic", cel mai bun documentar românesc

Gala de premiere Astra Film Fest a avut loc sâmbătă seară, la Casa de Cultură din Sibiu. Marele Premiu al festivalului i-a revenit regizorului israelian Avi Mograbi, pentru documentarul „Z 32", povestea unui soldat plin de remuşcări. Românca Anca Damian a fost distinsă cu Premiul pentru cel mai bun documentar românesc pentru lungmetrajul de animaţie „Crulic - lumea de dincolo". „O fabulă întunecată", şi-a motivat juriul alegerea, care „ne face să privim mai atent ideea de Europă unită". Anca Damian a lipsit de la ceremonie, dar a transmis că premiul o ajută să creadă că arta poate restabili un echilibru.

Cel mai popular film documentar românesc a fost ales filmul „Pe cărări neumblate", de Dieter Auener. Premiul pentru Cel mai bun documentar produs în Europa de Est i-a fost acordat filmului „Check check poto", al franţuzoaicei Julia Varga, iar la secţiunea internaţională a fost desemnat câştigător „Te-am filmat, dragostea mea", de Tomer Heymann. „Un film extrem de personal", cum îl descrie regizorul, „Te-am filmat, dragostea mea" spune cu onestitate şi intensitate povestea unei relaţii gay.

Poveşti tulburătoare

La Astra Film Fest au fost proiectate în premieră câteva documentare tulburătoare. „Singur acasă - o tragedie românească", în regia lui Ionuţ Cărpătorea, care prezintă trei cazuri de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, care s-au sinucis, şi „Cutting Edge: The Child Sex Trade"/ „Comerţul sexual cu copii"/, de Liviu Tipuriţă şi Andrew Smith.

Difuzat de BBC Channel 4, în 2003, documentarul de investigaţie „Comerţul sexual cu copii" arată parcursul cutremurător al unui grup de minori, copii ai străzii din Bucureşti, care ajung să se prostitueze pe bani. Documentarul nu a putut fi prezentat până acum în România pentru a nu le face rău minorilor care au acceptat să fie filmaţi.

Românul Liviu Tipuriţă a stat de vorbă cu publicul de la Astra Film Fest prin Skype, în cadrul unei dezbateri. Tipuriţă a povestit cum documentarul a reuşit să schimbe legea în Marea Britanie: până atunci, pedofilii nu puteau fi pedepsiţi pentru faptele din afara graniţelor ţării. După difuzarea documentarului în Marea Britanie, Liviu Tipuriţă a fost invitat să vorbească în emisiunea lui Oprah Winfrey.
Astra Film Fest are loc la Sibiu o dată la doi ani.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite