VIDEO „Discursul regelui“ are BAFTĂ pentru Oscaruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul, care are un număr-record de nominalizări la premiile americane, şi-a spulberat pur şi simplu concurenţa în Marea Britanie. Ediţia din acest an a Galei BAFTA a avut loc duminică seară, la Royal Opera House din Londra.

VIDEO The King's Speech

VIDEO Black Swan

VIDEO The Social Network

Lungmetrajul „The King's Speech" / „Discursul regelui" a fost marele câştigător la gala din 2011 a Premiilor Academiei de Film şi Televiziune Britanice (BAFTA) - unde fusese nominalizat la 14 categorii -, obţinând şapte dintre cele mai importante trofee, printre care cele pentru cel mai bun film şi cel mai bun film britanic. Triumf şi pentru toţi actorii principali din distribuţie: premiul pentru cel mai bun rol principal masculin a mers la Colin Firth (care-l interpretează pe regele George al VI-lea al Marii Britanii), iar Geoffrey Rush şi Helena Bonham Carter s-au ales cu distincţiile pentru interpretare de roluri secundare.

Gala de duminică seară a confirmat ceea ce este deja de domeniul evidenţei: filmul „Discursul regelui" (regia Tom Hooper) este marele câştigător cinematografic al anului 2010, fiind principal favorit la toate distincţiile importante, cel puţin din zona anglo-saxonă. La BAFTA, el a reuşit să spulbere concurenţa altor pelicule, la rândul lor, apreciate şi premiate, aparţinând unor regizori cel puţin faimoşi: „Black Swan" / „Lebăda neagră", de Darren Arronofsky, „The Social Network" / „Reţeaua de socializare", thrillerul SF „Începutul" / „Inception", de Christopher Nolan, sau westernul „True Grit" / „Adevăratul curaj", al fraţilor Coen.

Fiecare dintre aceste filme a trebuit să se mulţumească cu unul, maximum două premii, mai mult sau mai puţin importante. Faptul este semnificativ, pentru că premiile BAFTA, acordate de Academia de specialitate britanică, sunt un barometru în general fără greş - alături de Globurile de Aur, la care „Discursul regelui" a fost deja distins pentru interpretarea lui Colin Firth - pentru mult râvnitele Oscaruri, la care pelicula are nu mai puţin de 12 nominalizări, un număr-record.

Rezultate dezamăgitoare

Astfel, drama „Black Swan" - o tulburătoare incizie, marca Arronofsky, în lumea de o duritate maximă a baletului newyorkez -, care primise 12 nominalizări, a obţinut în cele din urmă un singur premiu (pentru interpreta principală, Natalie Portman), în timp ce thrillerul SF „Începutul" / „Inception", cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, care primise nouă nominalizări, a obţinut doar trei premii, la categorii strict tehnice. Lungmetrajul „127 Hours", de Danny Boyle, nominalizat la opt categorii, nu a obţinut niciun premiu, iar westernul „True Grit" / „Adevăratul curaj", al fraţilor Joel şi Ethan Coen, nominalizat tot la opt categorii, a plecat acasă doar cu trofeul pentru cea mai bună imagine. În sfârşit, filmul „The Social Network" / „Reţeaua de socializare" - un alt mare favorit al criticii, în care cineastul David Fincher prezintă etapele creării celei mai importante platforme de socializare -, nominalizat la şase categorii, a primit doar trei trofee BAFTA, printre care pentru cel mai bun regizor, acordat reputatului David Fincher, şi cel mai bun scenariu adaptat.

Firth şi Portman, favoriţi la Oscar

image

Actorul Christopher Lee (stânga), alături de regizorul Tim Burton

Spre deosebire de acestea, în afară de premiile pentru cel mai bun film şi cel mai bun film britanic, „Discursul regelui" a obţinut, printre altele, trofee BAFTA pentru cel mai bun scenariu original, cei mai buni actori într-un rol secundar - Helena Bonham Carter şi Geoffrey Rush, precum şi pentru cea mai bună coloană sonoră, semnată de Alexandre Desplat. Câştigătorii categoriilor „cel mai bun rol principal masculin", respectiv „cel mai bun rol principal feminin" nu au constituit o surpriză: Colin Firth şi Natalie Portman. Ambii au fost recompensaţi recent cu câte un Glob de Aur şi sunt consideraţi marii favoriţi la premiile Oscar, care vor fi decernate la 27 februarie.

„Alice in Wonderland", al lui Tim Burton, nu a trecut neobservat de votanţii BAFTA: extravaganta peliculă a fost distinsă, pe bună dreptate, cu premiile pentru costume şi pentru machiaj/coafură. Veteranul actor britanic Christopher Lee a fost distins cu Academy Fellowship - premiul pentru întreaga carieră -, iar un premiu pentru contribuţia excepţională adusă cinematografiei a fost acordat seriei de filme „Harry Potter".

Succes şi la Goya

Nici Academiile de film din afara zonei anglo-saxone nu rămân imune la farmecul „Discursului regelui". Tot duminică seară, la Madrid, în cadrul ceremoniei de decernare a trofeelor Goya, considerate echivalentul spaniol al premiilor Oscar, „Discursul regelui" a fost desemnat cel mai bun film european.

Premiile BAFTA 2011

- Cel mai bun film: „The King's Speech"
-Cel mai bun film britanic: „The King's Speech"
- Cel mai bun debut britanic: „Four Lions" - regizor şi scenarist Chris Morris
- Cel mai bun regizor: David Fincher („The Social Network")
- Cel mai bun actor în rol principal: Colin Firth („The King's Speech")
- Cea mai bună actriţă în rol principal: Natalie Portman („Black Swan")
- Cel mai bun actor în rol secundar: Geoffrey Rush („The King's Speech")
- Cea mai bună actriţă în rol secundar: Helena Bonham Carter („The King's Speech")
- Cel mai bun scenariu original: David Seidler („The King's Speech")
- Cel mai bun scenariu adaptat: Aaron Sorkin („The Social Network")
- Cel mai bun film de animaţie: „Toy Story 3"
- Cel mai bun film străin: „The Girl With The Dragon Tattoo" (Suedia)
- Rising Star Award: Tom Hardy
- Academy Fellowship: Christopher Lee

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite