VIDEO Dirijorul balerin, la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitatul ultimelor două concerte ale stagiunii este nonconformistul artist rus Misha Katz, care va interpreta Ceaikovski şi Mahler alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ din Bucureşti. Concertele vor fi susţinute, astă-seară şi mâine seară, de la ora 19.00, solistă fiind pianista de origine rusă Sofya Gulyak.

„Un artist balerin, expansiv, care face un adevărat show în concertele sale prin gestica explozivă, Misha Katz este omul-spectacol care susţine regaluri de fiecare dată spre deliciul spectatorilor", spune
Andrei Dimitriu, directorul   Filarmonicii „George Enescu" din Bucureşti, despre dirijorul invitat pentru ultimele concerte ale stagiunii de la Ateneu.

„El dirijează şi dansează, având  o înţelegere profundă asupra muzicii, căreia îi simte vibraţiile înalte, cosmice.  Artist de o mare complexitate, ­Misha Katz  înţelege muzica dintr-o perspectivă transcendentală", explică Andrei Dimitriu.

Astă-seară şi mâine seară, de la ora 19.00, este programat „Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră" de Piotr Ilici Ceaikovski şi „Simfonia nr. 1" „Titanul" de Gustav Mahler.

Dirijorul Misha Katz, în vârstă de 56 de ani, a fost invitat în ultimii 10 ani de nenumărate ori la Ateneu. În luna martie anul acesta, artistul a fost invitat şi la Arad. De asemenea, în 2008, a condus în cadrul Festivalului Artelor Orchestra Naţională Radio, avându-l solist într-un spectacol memorabil pe Dan Grigore pentru „Concertul pentru pian şi orchestră" de Edvard Grieg. 

Misha Katz a mai concertat în 2000 cu Orchestra  de Cameră Radio şi, respectiv, cu  Orchestra Naţională Radio.

După ce s-a stabilit în Franţa şi a fondat, în 1985, „Trio Şostakovici", formaţie chemată să înregistreze pentru Sony Classical, Misha Hatz a dirijat în cele mai prestigioase săli din lume. 

A studiat cu Rostropovici

Misha Katz s-a născut în 1954, în Rusia, la Rostov pe Don. În 1959 a început să cânte la violoncel, apoi, în 1971, a intrat la Conservatorul din Moscova, studiind cu faimosul Mstislav Rostropovici. În 1982 a urmat cursuri de dirijorat cu celebrul Leonard Bernstein.

„O înţelegere atât de adâncă a muzicii nu poate fi explicată decât printr-un dar divin", scria Bernstein despre  el.  A susţinut concerte la Concertgebouw din Amsterdam, Alte Oper din Frankfurt, Pleyel din Paris.

Biletele pentru cele două concerte de la Ateneu sunt disponibile la preţurile de 36-40 lei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite