Dina Cocea a încetat din viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dina Cocea a murit în noaptea de luni spre marţi în urma unui stop cardiac, la vârsta de 96 de ani. Actriţa a fost internată marţea trecută, în comă, la Secţia de terapie intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca, informează Mediafax.

Dina Cocea şi-a dedicat întreaga viaţă artei teatrale româneşti, pe scenă, ca organizator de teatru, ca scriitoare, dar şi ca pedagog şi iniţiator al modernizării teatrului din România.

Regretată de toată lumea, dispariţia actriţei Dina Cocea, "una dintre cele mai mari actriţe ale scenei româneşti", este o mare pierdere pentru lumea teatrului şi pentru lumea filmului.

Gheorghe Dinică: Îi păstrez o amintire extraordinară Dinei Cocea

Actorul Gheorghe Dinică a declarat că actriţa Dina Cocea este una dintre persoanele cărora le păstrează o amintire extraordinară, artista fiind profesoara sa la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică.

Florin Zamfirescu: Dina Cocea avea o ştiinţă de organizare asemenea Luciei Sturdza Bulandra

Actorul Florin Zamfirescu a descris-o pe Dina Cocea drept una dintre cele mai mari actriţe ale scenei româneşti, cu un spirit de organizare asemănător cu cel al marii doamne a teatrului românesc, Lucia Sturdza Bulandra.

Sergiu Nicolaescu: Dina Cocea a trăit o viaţă intensă

Regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat la aflarea veştii despre decesul actriţei Dina Cocea, că aceasta a fost o femeie distinsă şi un om cu totul deosebit, care a trăit "o viaţă intensă".

Ion Besoiu: Dina Cocea a fost o apariţie elegantă în teatrul şi filmul românesc

Actorul Ion Besoiu a declarat că Dina Cocea, pe care a cunoscut-o în special în calitate de lider al Asociaţiei Oamenilor de Teatru, a fost o apariţie elegantă în teatru şi televiziune.

Marin Moraru: Moartea Dinei Cocea este o pierdere imensă pentru teatrul românesc

Actorul Marin Moraru a declarat că moartea Dinei Cocea, survenită în noaptea de luni spre marţi, este "o pierdere imensă pentru teatrul românesc".

Scurtă biografie

Născută la Bucureşti, la 27 noiembrie 1912, Dina Cocea era fiica scriitorului N. D. Cocea. A absolvit studii de actorie la Paris şi tot acolo a debutat, în anul 1934. Pe marile ecrane a apărut prima oară în 1939, în filmul "O noapte de pomină". Dina Cocea a mai jucat în filme precum Neamul Şoimăreştilor (1964), Ciprian Porumbescu (1972), Ştefan cel Mare - Vaslui 1475 (1974) şi Iancu Jianu haiducul (1980).

În cei aproape 70 de ani de activitate, Dina Cocea a demonstrat că este nu numai o actriţă de mare talent, dar şi un bun director de instituţii teatrale, o personalitate cu o cultură deosebită, un publicist de succes, un pedagog şi unul dintre oamenii care au ajutat la modernizarea teatrului românesc.

Dacă rolurile în filme au fost puţine, în jur de zece, Dina Cocea a jucat în peste o sută de spectacole de teatru, teatru radiofonic şi teatru pentru televiziune. Printre partenerii săi de scenă s-au numărat mari actori, precum Toni Bulandra, George Vraca şi Fory Etterle.

Din 2001, Dina Cocea a fost Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti. De asemenea, Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică i-a acordat actriţei Dina Cocea titlul de Doctor Honoris Causa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite