Dileme vechi şi teatru nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clubul „Dilema veche“ organizează dezbaterea „Toate-s vechi şi nouă toate. Viziuni clasice şi experimentale în teatrul de azi“. Actorul Victor Rebengiuc, regizorii Theodora Herghelegiu şi Radu Afrim şi profesoara la UNATC Sanda Manu au fost invitaţi la Teatrul Nottara din Capitală. Intrarea la eveniment va fi liberă pentru public.

Mircea Vasilescu, redactor-şef „Dilema veche", va fi moderatorul discuţiei programate în seara aceasta, de la ora 19.00, în sala „George Constantin". Este a doua dezbatere publică organizată de Club, după cea de la Iaşi, de luna trecută, la care a participat Andrei Pleşu.

„Clubul «Dilema veche» este o formă de a prelungi în realitate ceea ce revista face de aproape 18 ani pe hârtie şi online: schimbul liber de opinii cu un public inteligent şi rafinat", argumentează Mircea Vasilescu, redactor-şef „Dilema veche". „Pentru că am oferit cititorilor o colecţie de capodopere ale teatrului românesc, dezbaterea de astăzi are drept invitaţi actori şi regizori cu care vrem să luăm pulsul actualităţii teatrale. Vom discuta despre vechi şi nou în teatrul românesc şi sunt convins că publicul prezent va avea ca de obicei comentarii foarte bune şi întrebări inspirate", mai spune Mircea Vasilescu.

Invitaţii „Dilemei vechi" sunt piese importante în teatrul românesc. La recent încheiata ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (30 octombrie - 7 noiembrie), actorul Victor Rebengiuc a jucat în „Legenda marelui inchizitor", după Dostoievski, în regia lui Radu Penciulescu, producţie a Teatrului Naţional din Bucureşti. Desfăşurat sub forma unui monolog peste care se aşterne respiraţia lui Victor Rebengiuc, spectacolul nu frapează prin dinamism, ci îşi ia forţa din inflexiunile textului său.

„Am colegi pe care îi tot aud spunând «publicul meu». Eu n-am un public al meu, n‑am cumpărat pe nimeni. Eu îmi doresc ca publicul să fie un partener, ba chiar un adversar pe care trebuie să‑l cuceresc, să-l surprind, să-i ofer ipostaze inedite ale talentului meu", a spus Victor Rebengiuc, într-un interviu publicat recent în „Adevărul".

Noul val în teatru

Radu Afrim şi Theodora Herghelegiu sunt doi regizori inovatori, care au avut spectacole jucate cu casa închisă la Festivalul Naţional de Teatru (FNT). Radu Afrim a prezentat „Herr Paul" (Teatrul Tineretului, Piatra Neamţ) şi „Miriam W" (Teatrul „Toma Caragiu", Ploieşti). Afrim este cunoscut pentru montările lui neconvenţionale. El citeşte mult text contemporan şi găseşte câte trei-patru piese excelente în fiecare stagiune. „Atunci când rămân descoperit, iau un mare clasic la remixat", punctează Radu Afrim.

Theodora Herghelegiu este fondatoarea companiei independente „Teatrul inexistent". „Supermarket", spectacol scris şi regizat de ea şi de Eduard Jighirgiu (muzică), jucat în FNT, este un musical cu o „coloratură" locală, care parodiază apogeul consumismului, cu mijloacele teatrului contemporan.

"Dezbaterea de astăzi are drept invitaţi actori şi regizori cu care vrem să luăm pulsul actualităţii teatrale."
Mircea Vasilescu redactor-şef „Dilema veche"

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite