„Dilema veche“ îşi serbează majoratul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămânalul cultural, care împlineşte 18 ani de la înfiinţare, organizează o întâlnire cu publicul. Dezbaterea la care vor participa Andrei Pleşu, Radu Cosaşu şi Mircea Vasilescu are loc în această seară, de la ora 19.00, la Teatrul Nottara din Bucureşti.

Intrarea la evenimentul  cu tema „Dilema veche la majorat: cum ne-am petrecut tranziţia", programat în Sala „Horia Lovinescu", va fi liberă, în limita celor 355 de locuri disponibile. Pe scenă vor urca Andrei Pleşu (director fondator al „Dilemei vechi"), Radu Cosaşu (scriitor) şi Mircea Vasilescu (redactorul-şef al revistei). „Dilema veche" a împlinit 920 de săptămâni şi jumătate. „Din 14 ianuarie 1993 încoace au apărut 559 de numere sub numele «Dilema» şi 361 sub numele «Dilema veche". 920 de săptămâni, lumea în care trăim a avut parte de dilemele exprimate, de-a lungul timpului, de peste o mie de colaboratori de tot felul - de la intelectuali de seamă la elevi de liceu, de la politicieni la artişti", explică Mircea Vasilescu. Din anul 1996, săptămânalul a început să apară şi pe internet, cu un site propriu, iar astăzi are unul nou - www.dilemaveche.ro - şi un cont pe Facebook. „Din ianuarie 2004 «ne-am privatizat»: mai întâi «prin noi înşine» plus Mircea Dinescu, pentru ca în cele din urmă să ajungem într‑un mare trust de presă, Adevărul Holding", spune Mircea Vasilescu.

Începuturile „Dilemei"

Despre debutul „Dilemei vechi", Radu Cosaşu îşi aminteşte cum a căpătat revista numele. Se întâmpla într-o dimineaţă dinaintea Crăciunului din 1992: „Cuvântul a venit la prima cădere pe gânduri lângă Andrei Pleşu". Aflat într-una dintre acele „veşnic discutabile zile bune, când habar nu ai câte celule mor şi se nasc în tine, Domnia Sa a pornit să parodieze cam ce probleme înalte le-ar sta pe limbă, într-o asemenea clipă sacră, superrafinaţilor: limbajul ca stare, ironos-ul ca sferă, livrescul ca dilemă... Stop-cadru. I-am propus: Dilema! Dilema?...", rememorează Cosaşu.

INFO

Loc: Teatrul Nottara, Sala „Horia Lovinescu" (Bd. Gheorghe Magheru nr. 20, sector 1, Bucureşti)
Ora: 19.00
Invitaţi: Andrei Pleşu, Radu Cosaşu şi Mircea Vasilescu
Intrarea este liberă, în limita celor 355 de locuri disponibile.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite