Dicţionar de capcane ale limbii române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norma limbii române s-a înnoit în 2005 cu două contribuţii decisive: DOOM-ul şi Gramatica Academiei (lansată în 2006) au produs şi o anumită teamă în rândul profesorilor de gimnaziu şi

Norma limbii române s-a înnoit în 2005 cu două contribuţii decisive: DOOM-ul şi Gramatica Academiei (lansată în 2006) au produs şi o anumită teamă în rândul profesorilor de gimnaziu şi de liceu, puşi în faţa unei importante dileme: cum să adapteze explicaţiile ştiinţifice capacităţii de înţelegere a copiilor?
Mai ales când profesorul însuşi trebuie să îşi schimbe deprinderile formate de vechile lucrări normative. Rodica Lăzăroiu, profesoară la Liceul "Ion Creangă" din Capitală, a alcătuit o culegere de "capcane" (Dicţionar de capcane ale limbii române, Editura Corint, Bucureşti, 2006), alcătuită pe baza celei de-a doua ediţii din DOOM în care sunt scoase în evidenţă schimbările produse în limbă şi reflectate în noul Dicţionar. Autoarea ia în considerare schimbări de pronunţie sau de grafie, schimbări în flexiune şi chiar sensurile cuvintelor (fapt nespecific DOOM-ului). Dicţionarul specifică şi greşelile frecvente, spre exemplu sub cuvântul-titlu milieu apare şi menţiunea "Este incorectă forma mileu". O problemă delicată o constituie adaptarea neologismelor din mai multe puncte de vedere grafie, flexiune , problemă rezolvată de DOOM-ul nou în conformitate cu uzul, atât în sensul adaptării (weekend), cât şi în sensul conservării formei de origine (hippy, faţă de forma din DOOM-ul vechi hipi).

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite