Diaconu: Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei riscă să piardă statutul de protecţie UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei riscă să piardă statutul de protecţie UNESCO, deoarece până acum nu s-a făcut nimic pentru protejarea acestor situri arheologice, a declarat, vineri seară, la Alba Iulia, ministrul Culturii, Mircea Diaconu.

"Cetăţile dacice sunt protejate UNESCO. Ce facem noi cu asta? Nimic. Şi, dacă cumva vine un control UNESCO, pierdem statutul. Deci dacă nu facem ceva cu urgenţă maximă pierdem statutul de protecţie UNESCO pentru cetăţile dacice", a spus, într-o conferinţă de presă, Diaconu.

El a adăugat că autorităţile care au atribuţiuni legate de aceste obiective şi Ministerul Culturii trebuie să acţioneze "cu foarte mare viteză".

Mircea Diaconu a precizat că situl Sarmizegetusa este aproape în paragină şi "creşte pădurea peste el".

"Ce facem noi cu el? Paragină. Creşte pădurea peste. Arborii de acolo par mai importanţi decât vestigiile. E de neînţeles lucrul acesta", a spus Diaconu.

Ministrul Culturii a anunţat că, în trei săptămâni, îşi propune să dea un răspuns final în ceea ce priveşte rezolvarea problemei cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi să adune la aceeaşi masă administraţia publică locală, Consiliul Judeţean, specialiştii şi Ministerul Culturii pentru a găsi o soluţie.

"Problema României este că fiecare se bagă în treaba altuia, în loc să-şi facă treaba lui. Fiecare încurcă pe cineva. Lucrurile mi se par extrem de simple şi de rezolvat imediat. Adică, să înceapă să lucreze toţi fiecare pe meseria lui", a spus Diaconu.

El a promis că în maxim trei săptămâni îşi propune să meargă la Sarmizegetusa pentru a prezenta răspunsul public al ministerului cu privire la soluţiile pentru aceste obiective, relatează Mediafax.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a vizitat, vineri, judeţele Hunedoara şi Alba. În Hunedoara, el a vizitat situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, iar în Alba, Cetatea Vauban.

Programul de Guvernare depus la Parlament de Cabinetul Ponta are ca priorităţi protecţia şi conservarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi includerea ansamblului monumenal Brâncuşi de la Târgu Jiu şi a ceramicii de Horezu în patrimoniul UNESCO.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite