Desant românesc la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nume precum Corneliu Porumboiu, Ada Solomon, Cătălin Mitulescu sau Dan Burlac vor reprezenta România pe Croazetă. Regizorul filmului „Poliţist, adjectiv“ va face parte din juriul de scurtmetraj, avându-l ca preşedinte pe celebrul Michel Gondry.

Pe măsură ce Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, a cărui cea de-a 64-a ediţie va avea loc între 11 şi 22 mai, îşi anunţă selecţia secţiunilor paralele, componenţa juriilor şi principalele evenimente conexe, numărul prezenţelor româneşti pe Croazetă se amplifică. În acest moment, putem vorbi deja de o frumoasă prezenţă a cineaştilor mioritici şi la această ediţie.

Pe lângă peliculele românilor Radu Mihăileanu - „La source des femmes", selectat în competiţia oficială a festivalului - şi Cătălin Mitulescu - „Loverboy", selectat în secţiunea Un Certain Regard, cu Ada Condeescu şi George Piştereanu în rolurile principale -, aşadar cu şanse mari la premiile cele mai importante ale festivalului, la Cannes vor mai fi proiectate filme precum cel al regizoarei franceze de origine română Eva Ionesco, „My Little Princess", cu Isabelle Huppert.

Românii nu vor sta deloc acasă şi vor fi activi peste tot unde se poate la această ediţie. Cea mai importantă veste este cea a invitării tânărului regizor român Corneliu Porumboiu - premiat de două ori la Cannes cu distincţii importante, pentru „A fost sau n-a fost?" (Camera d'Or în 2006, premiu pentru primul film, la care nu poţi avea şanse decât o dată în viaţă) şi „Poliţist, adjectiv" - pentru a face parte din juriul de scurtmetraj al actualei ediţii.

Porumboiu, coleg cu Gondry

„Vestea m-a bucurat foarte mult, pentru că, în mod sigur, o să văd filme foarte bune cu această ocazie", a declarat cineastul vasluian, cu umor, special pentru „Adevărul". Porumboiu speră să aibă o bună colaborare cu preşedintele juriului, celebrul Michel Gondry, pe care-l apreciază pentru fantezia sa debordantă. Videoclipurile regizate de Gondry arată un mare artist, opinează regizorul român.

De fapt, regizorul Corneliu Porumboiu va face parte atât din juriul secţiunii Cinéfondation, cât şi al competiţiei de scurtmetraj a festivalului. Colegii românului în juriul prezidat de Gondry vor fi: actriţa şi producătoarea franceză Julie Gayet, regizoarea şi producătoarea austriacă Jessica Hausner şi regizorul portughez Joao Pedro Rodrigues.

Acest juriu va desemna 3 filme câştigătoare, dintre cele 16 selectate în cadrul secţiunii Cinéfondation, dedicată peliculelor realizate la absolvirea studiilor. Cele trei premii sunt în valoare de 15.000, 11.250 şi respectiv 7.500 de euro şi vor fi decernate pe 20 mai. Acelaşi juriu va alege şi scurtmetrajul care va fi premiat cu Palme d'Or, la ceremonia de închidere a ediţiei, pe 22 mai.

Un cuplu pentru Noul Val

Actriţa Ada Condeescu, care-o joacă pe Veli în „Loverboy", spunea pentru „Adevărul", despre colaborarea cu partenerul ei, George Piştereanu: „Tensiunea care, în celălalt film, «Eu când vreau să fluier, fluier», era permanentă, în relaţia dintre personajele noastre, acum este una interioară, ceea ce este mai greu de redat". Aflată la al doilea film cu George Piştereanu, actriţa se gândeşte că ei doi formează deja un cuplu pentru cinematografia românească: „Nu prea există cupluri de actori în filmele noului val, de fapt niciunul. Dacă acum un an cineva mi-ar fi spus că mi se vor întâmpla toate astea, nu l-aş fi crezut", spune Ada Condeescu.

Cei doi actori au fost aleşi, într-adevăr, după experienţa lor comună anterioară, dar nu neapărat ca un cuplu. „De fapt, a trebuit, mai întâi, să-i dezvăţ de ceea ce acumulaseră acolo", explică regizorul Cătălin Mitulescu.

Un secret îngrozitor

Alte veşti bune pentru români vin din zona producţiei de film. Astfel, producătoarea Ada Solomon a fost selectată în programul „Producers on the Move", ce va avea loc între 14 şi 17 mai, în timpul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. În total, la acest program, destinat perfecţionării profesionale a producătorilor, vor participa 25 de specialişti din ţări precum Albania, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Franţa.

Totodată, proiectul „Firuza", în regia lui Barmak Akram şi avându-l ca producător delegat pe Dan Burlac, a fost selectat anul acesta la Cannes Co-Production Forum, unul dintre cele mai importante evenimente de pe piaţa de film din Europa, care va avea loc pe 14 mai. Coproducţia povesteşte drama unei tinere din România care pleacă în Afganistan pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu tatăl ei de origine afgană. Ajunsă la destinaţie, eroina descoperă un secret îngrozitor. Proiectul o are ca scenaristă pe renumita scriitoare Andreea Vălean.

"Mă bucur pentru că, în mod sigur, o să văd filme foarte bune cu această ocazie.''
Corneliu Porumboiu
regizor, membru de juriu

"Dacă acum un an cineva mi-ar fi spus că mi se vor întâmpla toate astea, nu l-aş fi crezut.''
Ada Condeescu
actriţă în „Loverboy"

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite