Delicatese culturale pe malul Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară aduce în portul cultural Cetate 47 de filme − 14  lungmetraje şi 33 de scurtmetraje −, până pe 26 august.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară propune ingrediente cinematografice şi culinare din zona balcanică. Filmele sunt proiectate pe un ecran în aer liber, evenimentul fiind deschis nu doar invitaţilor, ci şi vizitatorilor ocazionali, pasionaţi de film sau gastronomie.

Filmele de anul acesta vin din zece ţări: Rusia, Slovenia, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Turcia, Cipru şi România.

„Am dedicat această ediţie unui generic provocator, «Evadarea din Balcani», care este şi tema simpozionului internaţional ce se va desfăşura în cadrul festivalului şi la care vor participa specialişti din şase ţări. În concepţia noastră, «Evadarea din Balcani» presupune mai puţin «escapism» (ilustrat de filme din genuri importate, precum westernul sau filmul SF), cât o depăşire a ideilor noastre preconcepute despre Balcani", a declarat Marian Ţuţui, directorul artistic al festivalului.

Organizatorii au ales câteva dintre filmele balcanice realizate în ultimii ani, care s-au bucurat de mare succes la festivaluri. Unul dintre ele este «Majoritatea», filmul lui Seren Yuce, care a obţinut premiul de debut la Veneţia şi care îmbină o poveste de dragoste cu una politică, protagoniştii fiind un turc şi o studentă kurdă.

Turci, români, macedoneni

În viziunea selecţionerului Marian Ţuţui, şi pelicula lui Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră", constituie o mostră de succes, probată inclusiv de marele premiu la Festivalul de la Sarajevo şi de recenta distincţie obţinută la festivalul „Anonimul". Filmul macedonean „Punk-ul nu a murit" prilejuieşte o rememorare a destrămării Iugoslaviei.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară păstrează tradiţia de a aduce în faţa publicului şi filme vechi de valoare, pe care cinematografia balcanică nu ar trebui să le treacă cu vederea: „Avem două filme vechi din fosta Iugoslavie: un prim film horror iugoslav, «Fluturoaica» (1973, regia Djordje Kadicevic), ca şi un prim film iugoslav sexy, «Frumuseţea păcatului» (1988, regia Živko Nikolic). Ei bine, în fosta Iugoslavie, deşi era considerată o ţară comunistă, se făceau şi asemenea filme", spune Marian Ţuţui.

Şi ziua, dar şi noaptea, pe un ecran în aer liber, pot fi vizionate scurtmetraje, documentare şi lungmetraje din sau despre spaţiul şi mentalităţile balcanice. Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu".

Nu rataţi!

Astăzi, 23 august
Ora 21.00: „Fluturoaica" (1973, Iugoslavia), regia: Djordje Kadicevic
Ora 22.30: Concert Marius Mihalache Band

Vineri, 24 august
Ora 10.00: Simpozionul internaţional „Evadarea din Balcani"
Ora 21.00 - „Frumuseţea păcatului" (1988, Iugoslavia), regia: Živko Nikolic

Sâmbătă, 25 august
Ora 21.00: „Vampirul local" (2011, Muntenegru), regia: Branko Baletic
Ora 23.00: Închiderea oficială, concert Mambo Siria

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite