Dansul face valuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferenta autoritatilor de la noi - subiect de dezbateri internationale In timpul Festivalului International de la Avignon (Franta), in perioada 15-20 iulie, va avea loc intalnirea Retelei

Indiferenta autoritatilor de la noi - subiect de dezbateri internationale
In timpul Festivalului International de la Avignon (Franta), in perioada 15-20 iulie, va avea loc intalnirea Retelei Internationale THEOREM. Infiintarea in 1998 de institutii culturale, festivaluri si teatre din Europa, THEOREM are scopul de a sustine creatia tinerilor artisti din estul Europei. Printre temele de discutie stabilite pentru intalnirea THEOREM din iulie 2004 se numara si situatia deosebita in care se afla de peste 10 ani dansatorii si coregrafii romani, care au afirmat public ca au "epuizat aproape orice modalitate prin care se puteau face ascultati, de la memorii adresate oficialitatilor, conferinte de presa, intalniri cu reprezentantii Parlamentului Romaniei si ai Ministerului Culturii si Cultelor pana la proteste publice radicale". La intalnirea THEOREM care va debuta la mijlocul acestei saptamani, Andreea Grecu si Mihai Mihalcea vor prezenta la Avignon istoria anularii stagiunii "dans APETIT" si a ultimelor demersuri ale dansatorilor si coregrafilor independenti. De remarcat este si faptul ca o dezbatere similara a avut loc numai cu cateva saptamani in urma, in cadrul Festivalului International de la Montpellier, unde Vava Stefanescu si Cosmin Manolescu au fost invitati de Asociatia "Les Rencontres" pentru a prezenta ultimele noutati cu privire la aceleasi probleme ale dansului contemporan in Romania: lipsa unui cadru legislativ coerent, lipsa suportului financiar si absenta unor spatii adecvate pentru repetitii si spectacole.
Coregrafi romani si americani vor sa danseze in Romania
Palatul Voievodal Curtea Veche va fi din nou, in week-end, locul in care se vor intalni dansatori contemporani romani si americani. Dupa proiectul sustinut acum cateva saptamani de catre coregrafa americana Leah Stein, in aceasta sambata, incepand cu ora 19, in subsolul Palatului de la Curtea Veche, Allyson Green propune publicului bucurestean proiectul Heart Beats Light. E vorba de un spectacol de dans pentru spatii neconventionale si o instalatie de lumini creata de artistul vizual Peter Terezakis. La proiect participa si dansatorii romani Cristina Bercuci si Andreea Capitanescu (membre ale companiei Orion Balet), Mihaela Dancs, Catalina Gubandru, Cosmin Manolescu, Nadia Marin si Andreea Novac. Intreg grupul de dansatori a fost selectionat de catre Allyson Green, acestia fiind implicati intr-un atelier de tehnici de dans desfasurat in perioada 1-7 iulie. Atelierul continua si in perioada 12 - 17 iulie si se va finaliza la Constanta, pe 31 iulie, printr-o instalatie de lumini si o improvizatie coregrafica derulata pe plaja Modern. Dezinteresul pentru dans al Ministerului Culturii pune in pericol si existenta Fundatiei Proiect DCM, cea care s-a zbatut si se mai zbate inca sa faca posibila aparitia dansului contemporan de calitate si in Romania. S-ar putea crede, date fiind dificultatile pe care trebuie sa le indure, ca nici unul dintre dansatorii romani recunoscuti, premiati si invitati in strainatate nu mai vrea sa auda de Romania. Dimpotriva, Cosmin Manolescu a spus: "Noi vrem sa dansam si in Romania, nu doar in strainatate, iar cineva trebuie sa auda acest mesaj".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite