Dansatorii turci asediază Sala Palatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PREMIERĂ “Troya”, megaproducţia trupei “Fire of Anatolia” va fi prezentată la Bucureşti, pe 4 şi 5 decembrie, de la ora

Pregătiţi-vă de invazie! Pentru a recrea o legendă, zeci de dansatori turci vor face o demonstraţie de ingeniozitate şi tehnologie, pe scena Sălii Palatului.

“Troya” este cel mai recent spectacol al trupei “Fire of Anatolia” şi va avea premiera internaţională la Bucureşti, după ce în luna aprilie a acestui an s-a jucat pentru prima oară la Istanbul. Organizatorii au ales capitala României pentru prima ieşire peste graniţele Turciei şi speră ca în următorii ani să strângă peste 50 de milioane de spectatori în turneele din întreaga lume. Grupul “Fire of Anatolia” a avut prima apariţie în România în 2005 şi a susţinut de atunci mai multe spectacole care au entuziasmat publicul. De această dată, ansamblul de dansatori profesionişti a ales să dea viaţă personajelor legendare create de Homer: Paris, Ahile, Elena, Menelaos, Agamemnon, Hector. Povestea războiului troian, care a avut loc în urmă cu 3.000 de ani va fi spusă prin intermediul muzicii şi dansului.

Mitul este prezentat într-o abordare proaspătă de coregraful Mustafa Erdogan. În opinia presei turce, acesta este cel mai mare spectacol al trupei de dansatori “Fire of Anatolia”. Pe scenă îşi vor face apariţia artişti îmbrăcaţi în costume extravagante (s-au folosit peste 12.000 metri de material textil). Un cal troian cu înălţime de opt metri, construit în Egipt este piesa de rezistenţă a spectacolului. Decorul este impresionant, producătorii nefiind deloc zgârciţi să facă investiţii în scenografia care aduce aminte de producţiile hollywoodiene. Biletele la cele două reprezentaţii de la Sala Palatului costă între 75 şi 300 lei.

Pentru a cincea oară la Bucureşti

Inspirându-se din mitologia şi istoria Turciei  şi sintetizând sute de figuri de dans şi muzică tradiţională, culese din fiecare regiune a Turciei, showul "The Fire of Anatolia" a avut prima reprezentaţie în România în contextul intensificării schimburilor culturale dintre cele două ţări. Pentru a păstra continuitatea, spectacolul “Troya” a fost inclus în programul activităţilor prilejuite de aniversarea a 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Turcia. E.S Ayşe Sinirlioğlu, Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti  spune că începând din anul 2002 şi până în prezent, spectacolul “The Fire of Anatolia” a fost pus în scenă în numeroase ţări din întreaga lume, fiind vizionat de peste 10 milioane de spectatori, atât în Turcia, cât şi peste hotare. În România a avut patru reprezentaţii. Referindu-se la noua producţie, “Troya”, Ambasadorul a declarat: “Am convingerea că spectatorii români vor manifesta acelaşi viu interes faţă de această creaţie nemuritoare a istoriei artei, pe care au manifestat-o şi faţă de «Focul Anatoliei»”.

Povestea războiului troian a avut şi o ecranizare de succes, în urmă cu patru ani, când Brad Pitt a jucat rolul lui Ahile, iar Orlando Bloom rolul lui Paris în megaproducţia “Troia”, regizată de Wolfgang Petersen. Filmul a avut un buget de 175 de milioane de dolari şi încasări de 133 de milioane de dolari, doar în Statele Unite.

O producţie grandioasă

Desfăşurarea de forţe de pe scenă este impresionantă. Iată câteva repere ale spectacolului, în cifre:
 - 3.150 de ace pentru păr
 - 5.400 de mărgele care au fost cusute pe costume
 - 500 de cercei
 - 3.500 de articole pentru machiaj
 - 450 de tipuri de materiale, care însumează 12.000 metri
 - 3.000 de monede de aur care au fost montate pe căşti
 - 7.200 de ore de repetiţii
 - 5.400 de ore în care a fost compusă muzica
 - 850 de coifuri
 - 8 metri măsoară în înălţime calul troian care apare pe scenă

Dragoste pe muzica lui Zamfir


Elena şi Paris îşi jură iubire veşnică pe un fond sonor tulburător. Muzica pentru scena de tandreţe care îi are ca protagonişti pe cei doi a fost compusă de naistul Gheorghe Zamfir. Melodiile lui mai apar şi în alte momente ale spectacolului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite