Danezii au luat marele trofeu Karlovy Vary

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un festival pestriţ, cu filme mari şi români care au tras lozul necâştigător Producţia daneză "Terribly Happy" a câştigat Marele Premiu - Globul de Cristal şi 30.000 de dolari -,

Un festival pestriţ, cu filme mari şi români care au tras lozul necâştigător

Producţia daneză "Terribly Happy" a câştigat Marele Premiu - Globul de Cristal şi 30.000 de dolari -, la cea de-a 43-a ediţie a Festivalului de Film de la Karlovy Vary.

Producţia daneză, un western cu aromă locală, a avut premiera mondială chiar în oraşul ceh şi a fascinat juriul prin povestea sa cu accente dramatice, deviaţiile sale către crimă şi thriller.

A fost ediţia filmelor mari, care au tăiat răsuflarea publicului. Primul exemplu convingător este filmul "12", de Nikita Mihalkov, difuzat pentru prima oară în Cehia, în cochetul Teatru din Karlovy Vary şi care a fost aplaudat în picioare cinci minute, până când genericul s-a scurs total de pe ecran.

Un film despre Rusia autentică de azi, privită de ochii a 12 juraţi. Ei au în mână soarta unui tânăr cecen care este acuzat că şi-a ucis tatăl vitreg, un ofiţer rus.

"Boogie", învins de o coproducţie

Filmul, care a primit chiar premiul publicului la Karlovy Vary ("Pravo Audience Award"), este un remake după capodopera lui Sidney Lumet, "12 Angry Men", dar adaptat sufletului rus.

La fel de intens a fost şi "Tulpan", cel mai bun film al competiţiei "East of the West", premiat cu 10.000 de dolari, o coproducţie Germania-Elveţia-Kazahstan-Rusia-Polonia (câştigător în faţa lui "Boogie", de Radu Muntean), dar şi musicalul prezentat la Gala de închidere a Festivalului, în afara competiţiei, "Mamma Mia", în care Merryl Streep cântă hiturile ABBA.

"Este cel mai bun festival de film la care am fost vreodată", a spus actorul britanic Christopher Lee, care a fost distins cu premiul Preşedintelui Festivalului, pentru contribuţia sa la evoluţia cinematografiei, nu doar în propria ţară.

A fost şi ediţia marilor prezenţe. Actorii Robert de Niro, Danny Glover sau Saffron Burrows au venit fie pentru a ridica premii, fie pentru a prezenta propriile filme sau a-şi împărtăşi gratuit experienţa.

Karlovy Vary în cifre:

623 de jurnalişti
143.000 de bilete vândute
477 de proiecţii
235 de filme din 57 de ţări
56 de premiere europene sau mondiale

Cei mai buni din festival

Premiul Special al Juriului (20.000 dolari) - "The Photograph", regia Nan T. Achnas.

Cel mai bun actor: cehul Jirí Mádl, pentru filmul "Night Owls".

Cea mai bună actriţă: cehoaica Martha Issova, pentru producţia "Night Owls".

Premiul FIPRESCI (International Film Critics) - The Karamazovs, regia Peter Zelenka.

Cel mai bun regizor: rusul Alexey Uchitel (pentru filmul "Captive").

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite