Dan Perjovschi: „Misiunea ICR a fost schimbată, în loc de cultură contemporană sincronă internaţional se va trece la Cântarea României”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul Dan Perjovschi a declarat pentru ziarul „Adevărul" că decizia conducerii Institutului Cultural Român de a demisiona a fost corectă.

„Conducerea ICR a acţionat corect. Misiunea ICR a fost schimbată, în loc de cultură contemporană sincronă internaţional se va trece la Cântarea României, iar în loc de patronaj simbolic al preşedintelui se trece la subordonare politică efectivă a Senatului. În plus, bugetul este din nou tăiat (probabil ca să acopere costurile referendumului). Tot ce s-a construit cu migală timp de şapte ani se năruie într-o lună", a spus el.

Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, alături de cei doi vicepreşedinţi Mircea Mihăieş şi Tania Radu, şi-au prezentat azi demisia de la conducerea instituţiei, în cadrul unei conferinţe de presă, protestând împotriva trecerii ICR la Senat.

„Schimbările au fost făcute în regim de urgenţă, fără analiză, fără consultare, cu motivaţii după ureche. Politicienii USL repetă ca papagalii nişte acuzaţii total aiurea sau pur şi simplu mint cu neruşinare", a comentat Dan Perjovschi în continuare. „Niciodată de când colaborez cu ICR nu am auzit nici cea mai mică aluzie politică pro sau contra cuiva. Arta a fost respectată în integritatea ei. Singurele probleme au venit din birocraţia infernală şi din sistemul de legi tâmpite de la noi, unde creatorii sunt trataţi ca potenţiali infractori.

ICR are rezultate clare, evidente şi recunoscute în străinătate. Fiecare ban cheltuit a fost dublat prin parteneriate cu instituţii occidentale. Este una din puţinele instituţii ale statului care-şi publică raportul anual să vadă toată lumea ce, cine şi unde. ICR a devenit în câţiva ani o instituţie admirată şi invidiată de ţări şi culturi mult mai bogate. Probabil tot acest succes a deranjat. Nu-ţi mai poţi scuza eşecul şi incompetenţa dacă altcineva în aceleaşi condiţii străluceşte.

Ca răspuns la munca infernală şi rezultatele extrordinare, ICR-ul (sediul central şi cele 18 centre din străinătate) a fost stigmatizat public, directorii şi referenţii ei injuraţi şi terfeliţi în presa aservită puterii. Cu cât mai bine văzuţi afară, cu atât mai rău înjuraţi înăuntru. Nu au contat nici tona de mesaje de sprijin din străinătate, nici miile de semnături ale creatorilor romani şi nici manifestaţiile publice.

Ce mai rămânea de făcut decât o demisie de onoare?
Bravo ICR pentru toată activitatea! Bravo Horia-Roman Patapievici, Tania Radu şi Mircea Mihăieş. Mulţumesc!"

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite