Cultura romaneasca trebuie sa aiba o strategie pe 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- declara Adrian Iorgulescu, noul ministru al Culturii

Adrian Iorgulescu este noul ministru al Culturii si Cultelor, dupa ce, saptamana trecuta, Mona Musca si-a anuntat demisia. In varsta de 54 de ani, Adrian Iorgulescu este compozitor, doctor in muzicologie si presedinte al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, functie care va fi preluata de actualul vicepresedinte al institutiei, Octavian Lazar Cosma.
- Care sunt primele lucruri de care va veti ocupa cand veti prelua functia de ministru al Culturii si Cultelor?
- Am facut astazi (ieri - n.r) primul dintre ele. Am avut o discutie de mai bine de doua ore si jumatate cu doamna Mona Musca si cu secretarii de stat din MCC, tocmai pentru a intra mai bine in problematica si pentru a vedea care sunt proiectele si programele legate de finantare. Maine (astazi - n.r.) vom purta o alta discutie asupra bugetului ministerului pana la sfarsitul anului si sa facem un proiect in ceea ce priveste bugetul pe 2006. Cultura romaneasca trebuie sa aiba o strategie pe 10 ani, indiferent de cine vine la minister sau ce guvern conduce Romania.
- Cum gasiti situatia actuala de la Ministerul Culturii?
- E prematur sa fac deocamdata o evaluare pentru ca nu am avut decat o prima intrevedere cu cei din minister, insa vom amplifica discutiile in perioada care vine si vom vedea care sunt punctele forte. Sigur ca vor fi continuate programele incepute si vom analiza si alte proiecte posibile. Pe termen imediat ma preocupa pregatirile pentru Festivalul Enescu, care incepe peste o luna si este unul dintre cele mai importante manifestari culturale din acest an. Mai sunt si alte proiecte legate de Biblioteca Nationala, Centrul Vechi al Bucurestiului s.a.
- Cum comentati demisia doamnei Mona Musca?
- Nu pot s-o comentez altfel decat ca este un act de vointa, unul individual. O demisie este un gest personal si nu doresc s-o invoc aici.
- Care au fost principalele realizari ale Uniunii pe perioada celor patru mandate ale dvs?
- Le-as lua in ordine cronologica. Ne-am mutat in sediul Palatului Cantacuzino, unde am facut toate reparatiile si imbunatatirile pe banii compozitorilor. Am reusit sa pun pe picioare Societatea de gestiune colectiva a drepturilor de autor, care a ajuns sa fie cea mai performanta din Romania si din sud-estul Europei. Peste 85 de membri ai Uniunii au primit indemnizatii de merit, iar realizari s-au mai inregistrat in ceea ce priveste ajutorul social, imprumuturi si case de creatie pentru artisti.
- Care sunt neajunsurile actuale ale Ministerului Culturii?
- Ar fi trei, pe care le enumar in aceasta ordine: banii, banii si banii... Problema culturii romanesti si a muzicii in general nu este una de natura valorica, ci de natura financiara. Cultura romaneasca este performanta pe plan international si nu avem complexe cu nici o alta cultura. Trebuie doar sprijinita sa se manifeste bine atat la ea acasa, cat si in strainatate. Peste tot in Europa se acorda 1% din PIB pentru finantarea culturii, insa la noi se situeaza undeva la 0,20, 0,30 %. Acordarea unui procent de 1% pentru cultura este o cerinta pe care Romania trebuie sa o respecte. Anul viitor, cred ca va fi alocat tot un buget relativ de austeritate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite