Cultura câştigă teren la televizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TVR Cultural aduce în grila de toamnă şapte emisiuni noi şi filme clasice de referinţă Şapte emisiuni noi vor încerca să capteze atenţia telespectatorilor la TVR Cultural, în toamna

TVR Cultural aduce în grila de toamnă şapte emisiuni noi şi filme clasice de referinţă

Şapte emisiuni noi vor încerca să capteze atenţia telespectatorilor la TVR Cultural, în toamna aceasta. În plus, vor mai fi difuzate piese de teatru, filme clasice de referinţă, emisiuni de analiză realizate de seniori ai culturii şi evenimente muzicale importante.

În seara aceasta, Adrian Bănuţă şi echipa sa îl vor căuta pe "Domnu" Trandafir", într-un reportaj de investigaţie care şi-a propus să prezinte acel dascăl de ţară care face mai mult decât i se cere în programa şcolară.

Tot în grila nouă, într-un format de numai şapte minute, scriitorul Alex Ştefănescu, împreună cu Lucia Constantinescu, vor realiza o transcriere video a literaturii române contemporane. În emisiunea "Istoria literaturii", Alex Ştefănescu va creiona în fiecare zi de luni (de la ora 21.45) portretul unui scriitor român contemporan.

Emisiune despre extravaganţele artiştilor

Noua emisiune "Excentricii", prezentată de Anca Sigartău, îşi propune să caute omul pasional din spatele imaginii publice de succes, care, dincolo de profesie, îşi manifestă capacitatea de a căuta şi de a aduna, ordona şi clasifica inteligenţa într-un hobby. Alin Gelmărean, de la TVR Cluj, va prezenta, sub genericul "Artdelenisme", un documentar-portret săptămânal (difuzat sâmbăta, de la ora 21.00) al personalităţilor din diferite domenii, provenite din Ardeal.

"Istoria aproape", cu Neagu Djuvara

Istoricul Neagu Djuvara va dezvălui telespectatorilor adevăruri neştiute despre istoria românească şi internaţională, duminica, de la ora 11.30, în emisiunea "Istoria aproape". Vineri seara, de la ora 20.00, moderatorul Laurenţiu Damian va fi înconjurat de studenţii săi de la UNATC şi va difuza filmele realizate de aceştia, în emisiunea "Clasa de film". "Parol" este titlul noii emisiuni de limba română, care va debuta la TVR Cultural pe 1 octombrie. Ruxandra Gheorghe va arăta care sunt greşelile frecvente pe care le facem în vorbirea zilnică.

Operă - miercuri, teatru - joi

Seara de joi este rezervată teatrului, de la ora 20.45 urmând a fi programate spectacole clasice, dar şi piese din repertoriul actual înregistrate în cadrul unor evenimente teatrale precum Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Seara dedicată operei va rămâne miercurea, de la ora 19.00. La TVR Cultural vor reveni şi Horia Roman Patapievici ("Înapoi la argument"), Constantin Bălăceanu Stolnici ("Dialoguri despre altădată"), Florin Iaru ("Tema de vineri") ş.a.

Filmele toamnei

"Jocuri interzise" (premiat cu "Leul de Aur" la Veneţia, în 1952)

"Blonda Venus" (în regia lui Josef von Stenberg)

"Orgolioşii" (cu Michele Morgan şi Gerard Philipe)

"Junebug" (premiul special al Juriului pentru interpretare - Amy Adams - la Sundance Festival 2005)

"Camera lui Marvin" (cu: Meryl Streep, Diane Keaton, Robert De Niro, Leonardo Di Caprio)

Seriale: "Heimat" (premiul FIPRESCI la Festivalul Filmului de la Veneţia în 1984)

"Întoarcere la Brideshead" (şapte premii BAFTA, un premiu Emmy, două premii Globul de Aur)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite