Criza cuplului modern, în proiecţie la Anonimul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul lui Radu Muntean, „Marţi, după Crăciun“, care abordează relaţiile complexe dintr-un triunghi conjugal, va fi vizionat marţi la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Astăzi începe cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul“, manifestare de tradiţie pentru cinefilii împătimiţi.

Tinerii îndrăgostiţi de film - care fac, an de an, farmecul primei jumătăţi de august la Sfântu Gheorghe - nu vor pregeta nici anul acesta să ia bacul sau şalupa rapidă, cu cortul în spinare, pentru a ajunge în Deltă şi a-şi lua „porţia" anuală de film independent, organizată de Fundaţia Anonimul. Aici, în fostul sat de pescari, în orăşelul filmului de pe plajă, vor avea loc, până duminică, o sumedenie de proiecţii.

Citiţi şi:

VIDEO Mirela Oprişor: „Ştiu cupluri care au trecut peste adulter“

După un calup de scurtmetraje aflate în competiţie la ficţiune, astă-seară, de la ora 0.45, va fi prima proiecţie a unui film aflat în competiţia pentru lungmetraj: „Pe calea cea bună" / „On the Path" (Bosnia Herţegovina-Austria-Germania-Croaţia, 2010). Regizoarea, bosniaca Jasmila Zbanic, a câştigat în 2006, la doar 32 de ani, Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, pentru filmul „Grbavica" / „Sarajevo, dragostea mea".

Mâine, are loc unul dintre cele mai aşteptate momente ale festivalului: filmul „Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, va avea parte de două proiecţii speciale la Anonimul, în sala-amfiteatru de la Sf. Gheorghe, la orele 10.30 şi 15.30. Pelicula lui Radu Muntean a fost prezentată până acum la Cannes şi la Cluj-Napoca, fiind programată la 17 septembrie premiera pe marile ecrane.

Cupluri în film, şi-n viaţa reală

În filmul lui Radu Muntean un bărbat trebuie să aleagă marţi, după Crăciun, între nevastă şi amantă. Pelicula surprinde criza vârstei mijlocii, fiind remarcabil momentul de intimitate dintre Paul (Mimi Brănescu) şi Raluca (Maria Popistaşu), medic stomatolog în rol de amantă, chiar din deschiderea filmului.

Cei care vor reprezenta filmul în faţa cinefililor de la Sf. Gheorghe şi vor răspunde curiozităţilor acestora sunt actriţa Maria Popistaşu şi coscenaristul Alex Baciu.

Cei doi formează un cuplu de îndrăgostiţi în viaţa reală şi se află, de altfel, în aşteptarea primului lor copil. De altfel, Mirela Oprişor interpreta în film a soţiei înşelate, Adriana Hanganu, este soţia lui Mimi Brănescu şi dincolo de platouri. Actriţa Mirela Oprişor a fost premiată de curând, la Sarajevo, pentru rolul din acest film.

Mâine-seară, în camping, de la 21.30, va avea loc unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale acestei ediţii: „Tarkovsky Redux - like spirit without a shadow", reprezentaţia noului proiect al apreciatului muzician Lucian Ban.

Deschidere cu film de Cannes

Gala de Deschidere a festivalului are loc astăzi, de la ora 21.30, după care se va da startul primei proiecţii: „Copie conforme" / „Duplicatul" (Franţa-Italia, 2010), în regia lui Abbas Kiarostami. Inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes de anul acesta, filmul a fost recompensat cu premiul pentru Cea mai bună actriţă, decernat lui Juliette Binoche (foto).

„Duplicatul" urmăreşte întâlnirea dintre un bărbat şi o femeie într-un sat italian din sudul Toscanei. Kiarostami are un Palme d'Or la Cannes pentru „Gustul cireşii", în 1997.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite