Criticii de arta servesc adesea alte interese decat cele ale artei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiu al lui Sabin Balasa, Tudor este, fara indoiala, un artist care se detaseaza prin lucrarile sale si prin personalitate de tatal sau. - Stiu ca nu va place cand unii spun ca intre picturile lui

Fiu al lui Sabin Balasa, Tudor este, fara indoiala, un artist care se detaseaza prin lucrarile sale si prin personalitate de tatal sau.
- Stiu ca nu va place cand unii spun ca intre picturile lui Sabin Balasa si picturile lui Tudor Balasa exista o inrudire, ceva familiar.
- Tot asa, unii au considerat pictura lui Sabin Balasa ca fiind inrudita cu cea a lui Salvador Dali si Sabin nu sa suparat, asa ca nu ma supar nici eu. Daca un artist are personalitate si are succes, se va cauta un altul cu aceleasi atribute cu care va fi asemanat, fie si in aparenta, pentru al incadra intro "specie", pe cand in cazul contrar, al lipsei de personalitate, lumea se va "agata" chiar si de cele mai nesemnificative particularitati, in tentativa de a gasi ceva care sai deosebeasca.
- Cum va raportati la tatal dumneavoastra, pe plan profesional?
- Oricare artist se poate crede cine vrea, dar nu e relevant pentru ca nimeni nu poate dicta publicului cum sal considere. Asta se intampla numai prin opera, iar publicul te va pune in competitie nu doar cu tata, ci cu toata arta care sa facut pana la tine, cat si cu cea care se va face dupa tine.
- Care este "relatia" dumneavoastra cu publicul?
- Prefer o relatie cat mai directa. Criticii de arta sunt entitati care, interpunanduse intre artist si lume, incearca sai influenteze pe amandoi si care de multe ori servesc alte interese decat cele ale artei. Pe unii iam cunoscut la New York si cativa miau cumparat lucrari, desi ei promoveaza altceva. Asa ca le cunosc, dar, din fericire, nu sunt obligat sa ma raliez la ce fac ei.
- Ce proiecte aveti? Unde mai expuneti?
- In Romania nu expun in magazine deoarece piata e suficient de restransa, iar preturile mele destul de prohibitive, incat cine doreste si isi permite poate sa ma gaseasca. Avand in vedere insa ca nu fac arta numai pentru cei care o cumpara, ci pentru marele public, am in plan organizarea unei noi expozitii personale si ma gandesc deja la posibilitatea realizarii unor lucrari ample, cu expunere publica permanenta.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite