The Guardian schimbă critica la adresa sopranei Angela Gheorghiu, apreciind prestaţia "divei românce"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jocul actoricesc al sopranei Angela Gheorghiu din spectacolul "Tosca", pus în scenă la Royal Opera House din Londra, a fost criticată vineri de către editorul muzical Andrew Clements într-un material publicat în "The Guardian".

UPDATE Cotidianul britanic a publicat o nouă critică la ultimul spectacol "Tosca", pus în scenă la Royal Opera House din Londra, apreciind de data aceasta prestaţia sopranei românce, Angela Gheorghiu.

"Gheorghiu a fost pur şi simplu Gheorghiu", afirmă  criticul Fiona Maddocks într-un articol publicat duminică în The Guardian. Potrivit acesteia, Angela Gheorghiu are o uşurinţă naturală în voce încât "este suficient doar să fie prezentă pe scenă şi îşi depăşeşte o mare parte a rivalilor", iar prestaţia ei din Tosca reaminteşte de ce "diva română atrage mulţimile". Vezi aici articolul!

Noua critică vine la două zile după cea a lui Andrew Clements, care a afirmat că prestaţia Angelei Gheorghiu în primele spectacole a fost neconvingătoare.

Cu ocazia primelor reprezentaţii, la începutul lunii trecute, cea mai recentă punere în scenă la Londra a spectacolului "Tosca", de Giacomo Puccini, a fost lipsită de entuziasm, în opinia criticilor. Astfel, pentru ultimele reprezentaţii ale acestui spectacol, distribuţia a fost schimbată. Nume mari din muzica de operă - Angela Gheorghiu, Jonas Kaufman şi Bryn Terfel - au fost chemate de producătorii spectacolului să revitalizeze show-ul şi să schimbe părerea criticilor.

Unii critici nu au apreciat însă schimbarea. Astfel, Andrew Clements afirmă, într-un material publicat în "The Guardian", că îi este greu să înţeleagă motivul pentru care spectatorii şi-ar dori să păstreze în memorie acest spectacol pus în scenă la instituţia londoneză condusă de Jonathan Kent. Potrivit acestuia, conducerea operei a decis însă înregistrarea ultimelor două reprezentaţii ale show-ului, avându-i în distribuţie pe cei trei artişti lirici menţionaţi, care vor fi proiectate în sălile de cinema în toamna acestui an, existând şi posibilitatea editării lor pe DVD.

Toţi cei trei interpreţi au apărut în "Tosca" în diverse puneri în scenă, în ultimii cinci ani. Gheorghiu şi Terfel au făcut parte din distribuţia originală a acestui spectacol, dar nu au cântat niciodată împreună până acum.

Criticului Andrew Clement cataloghează drept "uşor deplasată" ideea aducerii pe aceeaşi scenă a unor astfel de nume mari pentru a impresiona spectatorii. Reprezentaţia oferită de cei trei mari artişti lirici conţine câteva momente memorabile, însă spectacolul lor nu s-a ridicat niciodată la nivelul necesar pentru a trece dincolo de efectul negativ al unei producţii anoste, afirmă el.

În opinia aceluiaşi critic muzical, dirijorului Antonio Pappano, căruia i-a revenit sarcina să asigure pulsul dramatic pentru spectacol, s-a achitat cu brio de obligaţia sa.

Clements afirmă că, deşi primele scene l-au făcut pe Bryn Terfel să pară un personaj negativ din franciza "Piraţii din Caraibe", rolul său (Scarpia) a reprezentat totuşi punctul culminant al acestui spectacol, fiind "un amestec înfricoşător de cruzime neintenţionată şi de şarm perfid".

Jonas Kaufman, care l-a interpretat pe Caravadossi, l-a făcut pe Andrew Clement să asculte cu încântare fiecare notă din vocea acestuia, în ciuda unei arii mai puţin reuşite din primul act.

Despre prestaţia Angelei Gheorghiu, criticul britanic a susţinut însă că nu a fost cu nimic convingătoare, tonalitatea sa fiind "uscată", iar jocul ei actoricesc bazat mult prea mult pe gestică.

Angela Gheorghiu, în vârstă de 45 de ani, este un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cel mai bine vânduţi artişti de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. În acelaşi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii.

Anul trecut, Angela Gheorghiu a primit titlul de artista anului la cea de-a 11-a ediţie a Classical Brit Awards, la Londra, trofeu pe care l-a câştigat şi în 2001. Totodată, anul trecut, soprana a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite