Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, omagiaţi la cinci ani de la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 25 şi 26 august, în Parcul Tineretului şi în Parcul Sebastian vor fi difuzate scurtmetraje semnate de cei doi artişti dispăruţi într-un accident de maşină

Mai multe filme prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT vor ajunge la acest sfârşit de săptămână în parcurile Capitalei.

De această dată NexT îşi propune să scoată filmele din sala de cinema şi să le aducă în cartierele ale căror poveşti i-au inspirat pe cei doi în realizarea scurtmetrajelor precum „Marilena de la P7", „Poveste la Scara C" sau „Mihai şi Cristina" şi unde acestea au fost, de altfel, filmate.

Joi şi vineri, în Parcul Tineretului (intrarea dinspre Colegiul Naţional „Gh. Şincai") şi în Parcul Sebastian, din cartierul Rahova, începând de la ora 20.30, cei prezenţi vor putea urmări un program de filme scurte.

Accesul este liber în limita locurilor disponibile.
Cunoscutul regizor Cristian Nemescu şi inginerul său de sunet Andrei Toncu şi-au pierdut viaţa într-un accident nefericit pe 24 august 2006. Prin aceste proiecţii vor fi omagiaţi la cinci ani de la moartea lor.

Originale, vibrante şi pline de umor, filmele realizate de ei vorbesc despre poveşti de dragoste unice sau despre relaţii tulburătoare.

Scurtmetrajele la care au lucrat împreună în timpul facultăţii au fost selecţionate în festivaluri importante unde au obţinut mai multe premii printre care Cel mai bun debut internaţional la Festivalul Message to Man (Sankt Petersburg) pentru „Mihai şi Cristina" (2001) şi nominalizarea la Premiile Academiei Europene de Film pentru „Poveste la Scara C" (2002).

„Marilena de la P7", realizat în 2006, mediumetrajul independent regizat de Cristian Nemescu, pentru care Andrei Toncu a compus muzica şi a fost sound-designer, a avut premiera internaţională la Festivalul de la Cannes.

„Lampa cu căciulă" (2006), scurtmetrajul regizat de Radu Jude, la care Andrei Toncu a realizat sound-designul, rămâne cel mai premiat scurtmetraj românesc, obţinând peste 50 de premii internaţionale, printre care Marele Premiu pentru Cel mai bun scurtmetraj la Sundance Film Festival.

Din programul celor două seri fac parte scurtmetrajele „Poveste la Scara C", „Marilena de la P7" şi „Lampa cu căciulă".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite