Credinţa, sub spectrul raţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A împăca filozofia şi teologia înseamnă a uni raţiunea şi trăirea interioară, ceea ce pare imposibil. Paul Tillich a reuşit şi avem în faţă, datorită traducerii lui Sorin Avram Vârtop

A împăca filozofia şi teologia înseamnă a uni raţiunea şi trăirea interioară, ceea ce pare imposibil. Paul Tillich a reuşit şi avem în faţă, datorită traducerii lui Sorin Avram Vârtop (Editura Herald, Bucureşti, 2007), Dinamica credinţei - o lucrare de analiză cu mijloace omeneşti a acestui fenomen al credinţei. Într-o perioadă a disocierii domeniilor de gândire, autorul apare ca un om de graniţă, cum însuşi s-a definit. El respinge imaginile prefabricate despre Dumnezeu, aşa cum apar în creştinismul popular, şi supune preceptele dogmatice îndoielii filozofice. Tillich analizează originea şi subtipurile credinţei, criteriile de validare a adevărului şi implicaţiile ei în viaţa omului. Este un demers necesar pentru că sensibilitatea omului modern, asaltată de informaţie, găseşte alte căi şi alte motive pentru a crede în Dumnezeu, care ar putea părea "eretice" faţă de concepţia tradiţională.

Credinţa a fost şi rămâne fenomenul central din viaţa omului şi denaturările ei apar numai ca expresii ale altor credinţe, în altceva. Este o carte care rezonează perfect cu Sărbătoarea din aceste zile, deoarece ne invită la o serioasă meditaţie asupra temeiurilor credinţei sau credinţelor noastre.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite