VIDEO Crăciun cu jazz la două piane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Harry Tavitian, Ion Baciu Jr. şi Cserey Csaba susţin un concert la Ateneul Român din Bucureşti, sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 19.00. Recitalul va încheia programul „Teach Me Tonight - de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian“, derulat în acest an de Institutul Cultural Român.

În prima parte a concertului, în premieră românească, Ion Baciu Jr. şi Harry Tavitian se vor întâlni pe scena Ateneului într-un recital la două piane. În program sunt incluse compoziţii ale ambilor muzicieni, piese blues şi teme clasice de jazz. În cea de-a doua parte, pianistul Harry Tavitian şi percuţionistul Cserey Csaba vor oferi publicului suita de colinde „Christmas Cantata".

În program se vor regăsi colinde arhaice româneşti, colinde de tradiţie bizantină, colinde armeneşti sau afro-americane. „Cantata" a apărut la sfârşitul anului trecut, pe CD-ul „Naşterea".

Timp de 25 de ani, Tavitian a adunat de prin toate colţurile ţării cele mai alese cântece de Sărbători, colinde rare, de prin Arhiva Naţională de Folclor, de pe la prietenii pe care îi avea la Muzeul Satului sau de la Muzeul Ţăranului Român.

Duo-ul Ion Baciu Jr. şi Harry Tavitian s-a reunit pentru prima oară pe scena Radiodifuziunii austriece, cu ocazia Festivalului „hotROMania" organizat de Institutul Cultural Român de la Viena, în 2007.

„Noi doi avem stiluri pianistice complet diferite - eu pe linia lui Thelonious Monk, Ion Baciu Jr. pe linia lui Bill Evans (pianişti americani n.r.). Această întâlnire a contrastelor a fost deosebit de stimulatoare pentru amândoi. Ne bucurăm să putem prezenta şi în România această formulă inedită", afirmă Harry Tavitian.

Declaraţie tăioasă

„Au fost foarte multe lucruri pentru care eu nu am asteptat o revoluţie ca să le fac", spune, acid, Harry Tavitian. El este un veteran al concertelor de Crăciun.

La Constanţa a organizat de-a lungul mai multor ani asemenea evenimente, primul având loc în 1982. Apoi, a făcut şi prelucrări după colinde, începând cu 1983.

A avut loc o perioadă lungă, după 1990, în care n-a mai realizat suite de colinde. „Aşa cum s-a întâmplat şi cu bluesul, am spus că facuserăm destul, înainte de 1989", explică Tavitian. În ultimii ani, a reluat prelucrarea colindelor.

Cărţi de vizită

Harry Tavitian s-a născut în anul 1952, la Constanţa, într-o familie de armeni. Este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti. El are un stil propriu, născut din sinteza între free-jazz şi tradiţia spaţiului spiritual căruia îi aparţine. Ion Baciu Jr. (născut în 1959, la Iaşi) este absolvent al Conservatorului din Iaşi.

În 1987, a emigrat în Suedia, unde a absolvit Academia Regală de Muzică din Stockholm şi a devenit un nume cunoscut publicului, după ce a cântat alături de numeroase nume consacrate. Cserey Csaba (născut în 1958, la Gheorgheni) este unul dintre cei mai inventivi percuţionişti români.

Turneu în ţară

Biletele de la Bucureşti au fost puse în vânzare la Ateneul Român şi au preţuri de 34 şi 40 de lei. Sala are o capacitate de 800 de locuri. După recitalul de la Ateneu, vor urma alte două concerte de Crăciun, cu Cserey Csaba, la CoverClub, în oraşul Făgăraş, la 20 decembrie, şi în oraşul Târgu Mureş, la 21 decembrie, în Club Jazz&Blues.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite