Covorul persan, o bijuterie de 27.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" s-a deschis o expoziţie de artă şi caligrafie persană, cu vânzare Cine nu şi-a dorit, la un moment dat, să îşi înfrumuseţeze sufrageria cu cel

La Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" s-a deschis o expoziţie de artă şi caligrafie persană, cu vânzare

Cine nu şi-a dorit, la un moment dat, să îşi înfrumuseţeze sufrageria cu cel puţin un covor persan? Artiştii iranieni însă nu îl consideră o simplă ţesătură de pus pe jos sau pe perete, ci o adevărată piesă de artă.

La Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti putem admira şi chiar cumpăra, dacă ne ţin buzunarele, un covor persan din mătase pură, la care au muncit patru artişti, timp de trei ani. În expoziţia deschisă până marţi în sala "Gheorghe Focşa" mai sunt prezente 64 de lucrări de pictură şi caligrafie.

"În ochii fiecărui iranian, pictura inspirată din legende străvechi este la fel de familiară ca îmbrăţişarea unui prieten apropiat", spune artistul Saeed Moayeri, care expune pentru prima oară în România, alături de Amirshahrokh Faryoosefi. Cum intri pe poarta Muzeului Satului din Bucureşti, imediat în stânga, pătrunzi într-o altă lume. O muzică în surdină te conduce într-o civilizaţie fascinantă, care aşteaptă să fie descifrată. Un univers plin de culoare, vesel, dinamic, luminos, proaspăt.

Alături de tablourile în acuarelă şi guaşă, care îmbină perfect clasicul şi modernul, realul şi imaginarul, le găsim pe cele cu litere mari, realizate cu migală. "Caligrafia s-a bucurat dintotdeauna de o mare preţuire în lumea islamică, în primul rând pentru că a fost mijlocul principal de păstrare şi transmitere a Coranului", apreciază Amirshahrokh Faryoosefi, care a adus la Bucureşti o serie de reprezentări caligrafice din cele peste 1.000 realizate.

Trei ani de muncă pentru un covor

După mirajul picturii şi caligrafiei persane, pătrundem într-un alt univers. De data aceasta, mai cunoscut: cel al covoarelor persane, care la un moment dat au creat o adevărată isterie în România. Toată lumea voia să pună pe jos sau pe perete un astfel de covor cât mai colorat. Ceea ce nu ştim însă este că iranienii nu îl consideră o simplă ţesătură care poate fi călcată în picioare, ci o "adevărată artă". E ca o bijuterie, rămâne pentru toată viaţa. Nu îşi pierde valoarea.

De exemplu, la covorul din mătase pură, de 2,5m/3,5m au muncit patru oameni, timp de trei ani. În fiecare zi s-a lucrat aproximativ 1,5 cm pătraţi", susţine H.D. Salehi, directorul unui magazin de mobilier şi covoare persane. O astfel de piesă rară, denumită "aristocratul" covoarelor persane, costă 27.000 de euro. Însă, cei care nu au această sumă pot să îşi cumpere un covor Bohara cu 500 de euro. Pe 27 noiembrie, este programată o altă expoziţie despre "Cultura şi civilizaţia persană", la Biblioteca Academiei Române.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite