Cosaşu a primit Premiul Naţional pentru Literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Matei Vişniec, Vasile Ernu, Livia Roşca şi Dan Sluşanschi s-au numărat printre câştigători Radu Cosaşu a primit, joi seara, Premiul Naţional pentru Literatură pe anul 2006, acordat

Matei Vişniec, Vasile Ernu, Livia Roşca şi Dan Sluşanschi s-au numărat printre câştigători

Radu Cosaşu a primit, joi seara, Premiul Naţional pentru Literatură pe anul 2006, acordat de Uniunea Scriitorilor din România (USR). Petru Cimpoeşu a câştigat premiul pentru proză, cu volumul "Christina Domestica şi Vânătorii de suflete", iar Angela Marinescu, premiul pentru poezie.

Gala cu "ştaif" promisă de Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, a fost sabotată de spaţiul mult prea strâmt şi căldura insuportabilă, care i-a făcut până şi pe scriitorii mai vorbăreţi să-şi grăbească discursurile. Spre deosebire de anii trecuţi, când decernările au avut loc la Casa Vernescu sau la Teatrul Naţional din Bucureşti, premiile s-au acordat, anul acesta, la sediul Uniunii, în Sala Oglinzilor.

"Nu cred că mai există un autor de proză scurtă de valoarea lui", a spus Nicolae Manolescu despre Radu Cosaşu, căruia i-a caracterizat, pe scurt, şi opera: un "amestec de firesc, de absolută naturaleţe, şi o foarte savantă artă literară, ale cărei secrete le cunoaşte mai bine decât foarte mulţi dintre scriitorii români". Ceilalţi autori şi-au făcut scurte autocaracterizări. "Nu prea fac parte din buna tradiţie a poeziei româneşti. Poate că, în timp, voi putea fi şi eu asimilată şi introdusă în manuale. Adevărul este că am fost nominalizată ca niciodată anul acesta, peste tot, şi încă nu am luat premiu. Mi-am zis că dacă nici aici nu iau, o să rămân agăţată de nominalizări…", a spus câştigătoarea premiului pentru poezie, Angela Marinescu, apreciată pentru volumul "Întâmplări derizorii de sfârşit" (Editura Vinea). Cartea de dramaturgie a anului 2006 a fost desemnată "Omul cu o singură aripă" de Matei Vişniec (Editura Paralela 45). Matei Vişniec, stabilit la Paris, n-a fost prezent în sală, dar a transmis un mesaj, spunând că se simte ca în 1984, când a câştigat întâiul premiu al Uniunii Scriitorilor, "un scriitor român care crede în forţa cuvântului şi într-o anumită misiune nobilă a literaturii". Premiile au o valoare de 3.500 lei fiecare, cu excepţia celor de debut, unde suma a fost împărţită între cei doi câştigători.

Alte premii: Critică/istorie literară/eseu - Matei Călinescu pentru "Eugene Ionesco: teme identitare şi existenţiale" (Editura Junimea).
Premii speciale: "Bucureştii în imagini în vremea lui Carol I", ediţie de Stelian Ţurlea, cu un text de Emanuel Bădescu, şi "Dimitrie Cantemir, Principele Moldovei, Descrierea stării de odinioară şi de astăzi" de Dan Sluşanschi (Editura Institutului Cultural Român).
Premii de debut: Livia Roşca pentru volumul de versuri "Ruj pe icoane" (Editura Cartea Românească) şi Vasile Ernu pentru "Născut în URSS" (Editura Polirom).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite