Copiii îşi trag de mânecă părinţii să-i aducă la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile din Bucureşti şi din ţară se bat în programe inedite pentru întreaga familie

toate aceste lucruri copiii şi părinţii le pot învăţa de la meşterii populari care îi aşteaptă în vacanţele de vară şi de iarnă la muzeu. Dar nu numai în vacanţe.
Nu toţi părinţii au bani să-şi trimită copiii la mare în Grecia, la schi în Austria sau Elveţia. Majoritatea s-au săturat să le pună telecomanda în mână şi să-i uite în faţa televizorului sau să le facă rost de un joc pe calculator şi, cu urlete şi văicăreli, de-abia să-i mai urnească de acolo. O alternativă la toate acestea ar fi muzeul. ştiu, o să ziceţi, ce plictisitor! Cât de atractiv poate să fie un muzeu?
La Antipa, copiii pictează şi pescuiesc
În ultimii şase ani, câteva muzee importante din România au dat în mintea copiilor şi se întrec în activităţi dintre cele mai ingenioase pentru a capta atenţia micuţilor vizitatori, care şi aşa se plictisesc foarte repede. De pildă, una dintre instituţiile unde copiii de-abia aşteaptă să revină în fiecare vacanţă este Muzeul "Grigore Antipa" din Capitală, curioşi să descopere cum a arătat omul în urmă cu milioane de ani sau pur şi simplu să înveţe cum se face un ierbar sau un insectar. Cum sună ultimul clopoţel din luna iunie, părinţii cu portofelele mai goale, dar cu gândul la viitorul copilului lor, fac rezervări din timp. şi în 2007, Muzeul Antipa este cu ochii pe copii, pregătindu-le tema "melcul în arhitectură" şi o expoziţie spectaculoasă cu modele după scheletele dinozaurilor descoperiţi în Patagonia.
"Marea Bucătăreală" a Muzeului ţăranului
"Toţi copiii între 5 şi 80 de ani", astfel îşi invită Muzeul ţăranului Român publicul la Atelierul de creativitate, pentru a mai uita de grijile de la serviciu, de orele pierdute în faţa calculatorului sau a televizorului. Copiii vor sta faţă în faţă cu meşteri care le vor pune acul, aţa sau pensula în mâini. şi aici fiecare curs specializat, de broderie cu mătase şi mărgele, ţesut la gherghef, pictură pe lemn, sticlă, pânză, teatru de păpuşi, fotografie sau origami, se încheie cu realizarea unei expoziţii. De 1 Iunie, în fiecare an, la MţR se întâmplă "Marea Bucătăreală", o acţiune cu picto-mâncăruri, reţete din aduceri-aminte şi blaturi de pizza desenate cu muştar şi bulion. Ce război iese la sfârşit, numai copiii ştiu! La Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, tabăra de etnografie de vară a ajuns anul acesta la cea de-a şaptea ediţie. Copiii cu vârste între 3 şi 16 ani învaţă cum se face o mască sau o capră pentru colinda de iarnă. În lunile ianuarie-februarie, distracţia este şi mai mare. La concursul de oameni de zăpadă "Iarna pe uliţă", în aer liber, nici nu vă trece prin minte cum şi-au închipuit copiii un om de zăpadă: rocker, folkist sau babă. Se dau şi premii. Un curs pe timp de vară costă 500.000 pentru două săptămâni şi durează două luni şi jumătate. Nici Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara nu se lasă mai prejos. Copiii învaţă cum se face o oală sau o pictură pe lemn. La fiecare sfârşit de serie, se deschid expoziţii şi se acordă certificate de absolvire.
Ghidaj gratuit la Muzeul de Artă
Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti îşi dezvăluie secretele prin poveşti reale şi imaginare. Unul dintre cele mai dinamice muzee din ţară, MNAR, a lansat, din anul 2000, un număr variat de programe (pentru şcoli şi grădiniţe, pentru familii, pentru publicul adult). Veţi afla informaţii despre tot ce vă interesează: curente artistice, istorie, mituri, legende, omul în artă, pictură, viaţa cotidiană în Europa sau în ţările române, arta ca spectacol, colecţii şi colecţionari, artă şi religie, animale şi plante sau matematică prin artă, arta la microscop. Pentru adulţi, sub titlul "Un ceas pentru artă", există program de vizitare, o dată la două săptămâni, cu ghidaj gratuit, a uneia dintre galerii sau a expoziţiilor temporare. Sâmbăta de la ora 11.00, copiii îşi dau întâlnire în atelierul de pictură la Muzeul "Theodor Pallady". Dumneavoastră de când n-aţi mai fost la muzeu?

Cei mai buni sunt premiaţi
La Antipa se pescuieşte pe uscat, se pictează, se fotografiază, se croiesc haine, iar cele mai frumoase, cele mai originale, cele mai populare, cele mai corecte lucrări sunt arătate într-o expoziţie care durează toată luna ianuarie. Nu numai că învaţă cum să-şi dezvolte creativitatea şi îndemânarea, dar mai primesc şi diplome de absolvire a cursurilor, asta numai după ce au dat examene foarte serioase. Cel mai bun copil, care reuşeşte să ia peste nota 9, va primi un atestat de organizator-conservator de colecţie zoologică şcolară.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite