„Copacul vieţii“, în premieră la Anonimul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătorul Palme d’Or din acest an va fi proiectat în august la Sf. Gheorghe, în Deltă. Filmul lui Terrence Malick va deschide cea de-a opta ediţie a Festivalului Anonimul, care va avea loc între 8 şi 14 august în Delta Dunării.

Ca în fiecare an, Fundaţia Anonimul, principalul organizator al singurului festival de film din Delta Dunării, are grijă să pregătească un film special pentru seara de deschidere a evenimentului. Dacă anul trecut Festivalul Anonimul s-a deschis cu „Copie conformă" al lui Abbas Kiarostami (pentru care Juliette Binoche primise premiul de interpretare la Cannes în 2010), de data aceasta este vorba chiar de filmul care, în luna mai 2011, a câştigat distincţia supremă a Festivalului de la Cannes: „Copacul vieţii" / „The Tree of Life", al americanului Terrence Malick, cu Brad Pitt, Sean Penn şi Jessica Chastain în rolurile principale.

Pelicula va fi prezentată în premieră în România în gala de deschidere a celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care va avea loc în seara zilei de luni, 8 august. Proiecţia se va desfăşura în decorul tradiţional, deja cunoscut de toţi cinefilii din ţară care se respectă: corturi, nisip, Dunăre şi apropierea mării, aflată la doar câţiva kilometri distanţă (localitatea Sfântu Gheorghe, în care are loc Festivalul de Film Anonimul, are privilegiul de a se afla la vărsarea braţului cu acelaşi nume al Dunării în Mare, aşadar este poziţionată într-un mod unic din punct de vedere geografic).

Brad Pitt este tatăl  a doi băieţi în film



Ulterior, filmul „The Tree of Life" va fi distribuit în România de către MediaPro Distribution. Cel mai recent film al lui Terrence Malick prezintă povestea unei familii din centrul Statelor Unite, în anii '50, urmărind traseul vieţii celui mai mare dintre fraţi, Jack (Sean Penn). Acesta trece de la inocenţa copilăriei la deziluziile maturităţii, în încercarea de a se împăca cu tatăl său (Brad Pitt). Totodată, filmul apreciatului cineast american abordează şi tema paternităţii şi a fluxului genealogic neîntrerupt, fiind vorba de un „elogiu al vieţii" în maniera hiperpoetică în care Malick ne-a obişnuit să-şi facă filmele.

O viziune hiperpoetică

La proiecţia de la Cannes a filmului „The Tree of Life", o parte dintre spectatori au fost contrariaţi de amploarea actuală a viziunii lui Malick, care introduce, în povestea principală, cu nuanţe filozofice, a unei familii din Sud, imagini cu evoluţia Universului, de la Big Bang încoace. Naşterea galaxiilor, a stelelor şi a vieţii pe Pământ se amestecă într-un film care se vrea total şi care încearcă să explice Universul, de la începutul până la sfârşitul său.

Nu este surprinzător însă pentru Terrence Malick (67 de ani), unul dintre cei mai misterioşi cineaşti contemporani (nu apare la conferinţe de presă, nu există decât o singură fotografie „oficială" a sa etc.): după două filme briliante în anii '70, „Badlands" (1973) şi „Days of Heaven" (1978), cineastul n-a turnat timp de exact două decenii, pentru a reveni cu două filme, „The Thin Red Line" (1998) şi „The New World" (2005), în care nu face altceva decât să-şi rafineze viziunea poetică în care exprimă interogaţii metafizice esenţiale.

image

Brad Pitt alături de fii săi din film



„Badlands" era o stupefiantă privire asupra violenţei adolescentine (un cuplu de tineri ucigaşi, care se iubesc într-un mod de neînţeles pentru ceilalţi, comit o serie de crime, înainte de a fi prinşi de poliţie şi condamnaţi), unul dintre cele mai senzaţionale debuturi în cinema de la „Cetăţeanul Kane" încoace. Pentru filmul său de comeback, drama de război „The Thin Red Line", Terrence Malick a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin din 1999 şi a primit două nominalizări la Premiile Oscar - pentru Cel mai bun regizor şi pentru Cel mai bun scenariu adaptat. Următorul său opus - „The New World" (2005), o viziune personală a legendei lui Pocahontas şi a lui John Smith -, deşi chiar şi mai interesant, a beneficiat de mai puţină atenţie, pentru ca acum, cu acest „Copac al vieţii", Malick să dea lovitura şi să câştige un binemeritat Palme d'Or.

Şapte titluri în competiţie

Competiţia de lungmetraj a Festivalului Anonimul va include şapte titluri, selecţia fiind realizată de către aceeaşi cehoaică Ludmila Cvikova, de anul acesta Head of International Programming în cadrul Institutului de Film din Doha.Cele şapte titluri vor concura pentru Marele Premiu al Festivalului de Film Anonimul în valoare de 3.000 de dolari, premiu acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la festival - decizie contestată intens, dar care deja a devenit o „marcă înregistrată" a festivalului de film din Deltă.

Info Anonimul

- Festivalul Internaţional de Film Anonimul se află la ediţia a VIII-a.
- Manifestarea se va desfăşura în localitatea Sf. Gheorghe, din Delta Dunării, în perioada 8-14 august.
- Competiţia de lungmetraj a Festivalului Anonimul va include şapte titluri, selectate de către cehoaica Ludmila Cvikova, selecţionerul oficial al ultimelor ediţii ale manifestării, care vor concura pentru 3.000 de dolari.
- Scurtmetrajele selectate de Irina-Margareta Nistor vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune, respectiv Cel mai bun scurtmetraj de animaţie, fiecare în valoare de 1.000 de dolari.
- Fundaţia Anonimul va acorda Premiul „Ovidiu Bose Paştina" pentru
scurtmetraj, în valoare de 1.000 de dolari.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite