Conflictul China-Japonia la Nobelul pentru Literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

COMPETIŢIE În ultimele zile, japonezul Haruki Murakami şi chinezul Mo Yan s-au aflat pe locurile 1 şi respectiv 2, în clasamentul casei de pariuri Ladbrokes cu scriitorii cel mai bine cotaţi la Nobelul literar. Câştigătorul acestui premiu va fi anunţat de Academia Suedeză astăzi, la ora 14.00 (ora României).

Lupta dintre Haruki Murakami şi Mo Yan, în topul scriitorilor cu şanse la Nobel, are şi o latură „geostrategică", din perspectiva conflictului sino-nipon din jurul insulelor Senkaku.

Ca urmare a acestui conflict, în China au avut loc mai multe proteste şi boicoturi faţă de produsele japoneze. Inclusiv cărţile au avut de suferit de pe urma acestei situaţii: mai multe librării chineze au retras toate volumele autorilor japonezi de pe rafturile lor. Deşi romanul lui Haruki Murakami, „1Q84", este un bestseller în China, a fost retras şi el de la vânzare.

După cum scrie publicaţia franceză „L'Express", Murakami a denunţat „isteria naţionalistă" creată în jurul insulelor Senkaku în China, dar şi în Japonia, şi le-a recomandat compatrioţilor săi japonezi să descopere extraordinara literatură din cărţile lui Mo Yan.

Dacă, în ultimele zile, pe primele două locuri ale topului casei londoneze de pariuri Ladbrokes, cu scriitorii cel mai bine cotaţi în cursa pentru Nobel, figurau japonezul Haruki Murakami şi chinezul Mo Yan, ieri acest tandem cu implicaţii geostrategice a fost stricat prin urcarea pe locul doi a scriitorului maghiar Péter Nádas. Mo Yan a căzut pe locul patru. În schimb, la casa de pariuri Unibet, scriitorul chinez era cotat ieri cu cele mai mari şanse la câştigarea Nobelului.

Banii vorbesc

Pe lângă orgoliile naţionale care sunt satisfăcute, cîştigarea Nobelului de către un scriitor aduce şi foarte mulţi bani. Autorul este recompensat de Academia Suedeză cu aproape un milion de dolari, dar şi el, şi editorii lui au de câştigat enorm de pe urma vânzării cărţilor.

Câştigurile se acumulează şi în timp, dar e important ca, în momentul anunţării premiului, să existe cât mai multe cărţi ale autorului în librării. În momentul de faţă, Mo Yan este prezent cu doar o carte pe piaţa românească - „Sorgul roşu", roman apărut în 2008 la Humanitas Fiction.

În curând, editura va publica o altă traducere din opera scriitorului chinez - romanul „Viaţa şi moartea mă istovesc". Haruki Murakami stă mult mai bine pe piaţa de carte românească, pentru că Editura Polirom i-a tradus peste 15 volume (printre care „1Q84", „Pădurea norvegiană", „În căutarea oii fantastice", „La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor" ş.a.).

Topurile, infirmate de fiecare dată

Niciun scriitor cotat cu prima şansă la adjudecarea Nobelului nu a câştigat distincţia în anul în care a dominat clasamentul casei britanice de pariuri Ladbrokes, după o statistică „Adevărul", realizată cu date din ultimii patru ani.

În 2008, anunţul Academiei Suedeze a produs rumoare în lumea literară. Jean-Marie Gustave Le Clézio (Franţa/Mauritius), câştigătorul distincţiei, venea de pe poziţia a 11-a în topul favoriţilor, cu o cotă de 14/1, spulberând speranţele celor care se aflaseră deasupra lui: Haruki Murakami, Philip Roth sau Amos Oz. Povestea s-a repetat în 2009, când Herta Müller (Germania), a patra favorită la pariuri, câştiga Nobelul, în detrimentul lui Amos Oz, care se afla în pole-position.

În 2010, Mario Vargas Llosa (Peru) a redus o diferenţă considerabilă, câştigând Nobelul, deşi casa de pariuri Ladbrokes îl plasa pe poziţia a 36-a, cu o cotă de 45/1, în comparaţie cu Herta Müller, care avusese o cotă de 6/1 cu un an înainte. Llosa i-a suflat premiul chiar scriitorului suedez Tomas Tranströmer, care avea să primească Nobelul nu în 2010, ci în 2011. Tranströmer a avut prima şansă în 2010, dar a câştigat în 2011, când a fost pe poziţia a doua în top.

Dacă ar fi urmat acest tipar, nici Haruki Murakami nu ar trebui să ia Nobelul anul acesta. Scriitorul japonez domină de câteva săptămâni clasamentul Ladbrokes şi este intangibil, deşi în spatele lui s-au mai produs mişcări de nume.

Cărtărescu: „Sunt cam tinerel pentru Nobel"

Scriitorul Mircea Cărtărescu este și anul acesta în cărți pentru Nobelul literar, dar este neîncrezător în șansele lui. Autorul trilogiei „Orbitor" a declarat ieri, în emisiunea Digimatinal a postului de televiziune Digi24, că a fost uluit să se vadă pentru al doilea an consecutiv pe lista casei de pariuri Ladbrokes.

Cu toate acestea, el ar vrea să nu se aștepte nimeni să ia premiul anul acesta sau în următorii câțiva ani. „Sunt cam tinerel pentru asta. Media de vârstă a celor 100 de scriitori de pe listă este de peste 70 de ani".

Mircea Cărtărescu își păstrează modestia, chiar dacă știe că este în top peste Ian McEwan sau Salman Rushdie. „Ar fi stupid din partea mea să mă compar cu ei și să mă consider pe același nivel". Cărtărescu mai crede că obsesia de a lua Premiul Nobel arată naivitate și o conștiință exagerată a propriei valori.

„Un scriitor care știe despre ce e vorba, nu poate fi obsedat. Știind modul în care se acordă, știind că există un milion de scriitori în lume, știind că dintre aceștia 3.000 sunt îndreptățiți să spere la acest premiu, e ca și cum ai avea ambiția monstruoasă de a câștiga la 6 din 49 în fiecare an".

Ultimii câștigători ai Nobelului literar

2007 - Doris Lessing (Marea Britanie)
2008 - Jean-Marie Gustave Le Clézio (Franța/Mauritius)
2009 - Herta Müller (Germania)
2010 - Mario Vargas Llosa (Peru)
2011 - Tomas Tranströmer (Suedia)

INFOGRAFIE: Click pe foto pentru a mări!

Infografie Nobel
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite