Concert de Anul Nou la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, va susţine joi, 29 decembrie, un concert special de Anul Nou.

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii „George Enescu" va începe de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român din Capitală şi va cuprinde, printre altele, lucrări de Johannes Brahms, Antonín Dvořák, Jacques Offenbach, Johann Strauss - fiul. Biletele s-au pus în vânzare la casa de bilete din incinta Ateneului Român, la preţurile de 50 de lei (categoria I) şi 45 de lei (categoria a II-a).

Un dirijor experimentat

Născut în Braşov, Horia Andreescu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Secţia dirijat. A urmat apoi cursuri de măiestrie la Viena (cu Swarowsky şi Östereicher), la Trier şi München (cu Celibidache).

În perioada 1976-1987, a fost dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Ploieşti, iar din 1987 a dirijat Orchestra Filarmonicii „George Enescu" din Bucureşti (unde a fost numit director adjunct din 1987 până în 1990) şi Orchestra Naţională Radio (în calitate de prim-dirijor). Horia Andreescu a colaborat cu numeroase orchestre din România şi din străinătate, mai ales din Germania, unde a numărat 13 ani de „dirijor oaspete permanent", la Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin.

Aceeaşi funcţie a avut-o timp de 10 ani la Dresdner Philharmonie şi timp de 21 de ani la Staatskapelle Schwerin. Există peste 60 de înregistrări ale sale pe piaţa discografică, dintre care 16 cu orchestre din Europa. Horia Andreescu a colaborat cu solişti celebri, precum Anne Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Misha Maisky, Viktor Tretiakov, Elisabeta Leonskaja, Uto Ughi, Zoltan Kocsis etc.

A fost frecvent invitat la renumite festivaluri printre care se numără: „Wien Modern", „Wienerfestwochen", „Europa Musicale" - München, „George Enescu" - Bucureşti şi la alte festivaluri, din Dresda, Copenhaga, Santander, Istanbul.

Vizită virtuală la Ateneu

Ateneul Român poate fi vizitat şi virtual, utilizatorii unui site putând să descopere locuri mai puţin văzute ale clădirii. Turul, disponibil la adresa: http://tur.fge.org.ro, cuprinde 30 de panorame sferice (360 de grade), de calitate vizuală foarte bună.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite