Concert cu prietenii lui Sergiu Celibidache

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi artişti faimoşi din lumea muzicii simfonice îi aduc un omagiu maestrului Celibidache, printr-un concert la Ateneul Român.

La concertul „Celi's Friends", programat în seara aceasta, de la ora 20.00, la Ateneu, vin să-şi unească talentele Ida Haendel (vioară), Misha Dacic (pian), Dorin Marc (contrabas), Wolfgang Gaag (corn), Helmut Nicolai (violă), Henschel Quartett (cvartet de corzi). Concertul face parte din prima ediţie a Festivalului „Sergiu Celibidache".

Henschel Quartett este un cvartet de corzi din care fac parte cei trei fraţi Henschel: Christoph şi Markus (violonişti), Monika (violistă); violoncelistul Mathias Beyer-Karlshoj li s-a alăturat acestora în 1994.

Ida Haendel, şcoală cu Enescu

Ida Haendel, supranumită „marea doamnă a viorii", s-a născut în 1928 în Polonia şi a început să cânte la vioară la numai trei ani şi jumătate, când a luat, pur şi simplu, o vioară care îi aparţinea tatălui ei, şi a interpretat perfect, nota cu notă, un cântec pe care mama ei îl fredona în camera alăturată. După război, ea a studiat cu violonistul, compozitorul şi pianistul George Enescu. „Am fost captivată de Enescu, cred că a fost unul dintre marile genii ale lumii".

„Recitalurile lui Enescu erau unele dintre cele mai inspirate pe care le-a auzit vreodată", completează Ida Haendel. Violonista mărturiseşte că a avut norocul şi onoarea de a interpreta multe concerte sub bagheta lui Sergiu Celibidache. „Este imposibil să defineşti geniul, dar Celibidache a fost unul dintre acele fenomene rare care reprezintă un intelect de cel mai înalt rang, îmbinat cu o tehnică dirijorală fantastică".

Ida Haendel consideră că marea lui contribuţie pentru muzică a fost aceea că a gravat o cale într-un teritoriu muzical necunoscut până atunci. „Celibidache era capabil, într-un mod fascinant, să interpreteze şi să încorporeze misterul vieţii în eterna enigmă a muzicii".

Pianistul Misha Dacic, unul dintre invitaţii din seara aceasta, desfăşoară turnee în Europa, SUA şi Japonia, în colaborare cu celebra violonistă Ida Haendel. În ultimul an, cei doi artişti au susţinut un recital la Galeria Naţională din Londra. În cadrul aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, Dacic a înregistrat DVD-ul „Portretul lui Lizst", pentru casa de discuri PianoClassics.

Colaboratorii lui Celibidache

Wolfgang Gaag, născut în Waldsassen (Germania), a urmat studiile de inginerie de sunet ale Universităţii Tehnice din Berlin şi a studiat cornul cu Alfred Gohlke la Academia de Muzică din Berlin. Sergiu Celibidache l-a angajat ca prim cornist al Filarmonicii din München.

Dorin Marc s-a născut în 1958, în România, şi este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa de contrabas a prof. Ion Cheptea. Între anii 1981 şi 1992 a fost membru al Filarmonicii de Stat „Transilvania" din Cluj-Napoca, iar în paralel, între 1987 şi 1992, prim contrabasist în „Orchestra Internationale d'Italia". Din 1992, a fost prim contrabasist al Orchestrei Filarmonicii din München, sub bagheta maestrului Sergiu Celibidache.

În afara apariţiilor, ca solist, alături de Sergiu Celibidache şi Filarmonica din München, violistul Helmut Nicolai a întreprins concerte pe toate continentele, ca membru al Classicum Consortium. În 1992, a devenit membru fondator al Cvartetului Rosamunde din München, alături de care a câştigat numeroase premii şi o nominalizare la Grammy.

"Suntem până în prezent recunoscători lui Sergiu Celibidache pentru întregile experienţe şi lecţii oferite."
Markus Henschel violonist

"Muzica e o devenire, e ceva care naşte, creşte, ajunge la un punct de maximă expansiune şi moare. Ca o plantă, ca un sentiment, ca orişicare altă activitate omenească."
Sergiu Celibidache dirijor

Ateneul Român Recital cameral „Celi's Friends"

Program:
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) - Cvintetul cu corn în Mi bemol major, KV 407;
Felix Mendelssohn - Bartholdy (1809-1847) - Cvartetul în Fa minor, op. 80;
Ernest Chausson (1855-1899) - Poem pentru vioară şi pian, op. 25;
Franz Schubert  (1797-1828) - Cvintetul „Păstrăvul" în La major, D 667;
Când: astăzi, ora 20.00
Biletele costă 35, 65 şi 75 de lei

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite