VIDEO Comunismul, o comedie mai degrabă cenuşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Caravana cinematografică“, în regia lui Titus Muntean, a fost proiectat miercuri seară la Festivalul „Anonimul“, în prezenţa actorului Dorian Boguţă Este poate „cel mai ploios film din România, o comedie mai degrabă cenuşie, decât neagră“, a spus Boguţă, care în film joacă rolul unui tânăr şi zelos activist  de partid.

„Caravana cinematografică" este singurul film românesc care intră în competiţia de lungmetraje de ficţiune a Fesivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, cea mai râvnită secţiune, alături de alte şase producţii din Mexic, Canada sau Slovacia.

Citiţi şi:

VIDEO Cronica unui viol

Miercuri seară, în campingul de la Sfântu Gheorghe, în faţa câtorva sute de oameni, actorul Dorian Boguţă a urcat pe scena Festivalului vizibil emoţionat. „Mă bucur să vă văd atât de mulţi la un film românesc", a zâmbit dintre hainele lui lejere, potrivite cu campingul unde sunt proiecţiile: o pereche de jeans largi ca de rapper şi un tricou.

„Caravana" nu reuşeşte să-l implice pe spectator


Bucuros că filmele româneşti adună spectatori şi în ţară, Boguţă a povestit o întâmplare anecdotică petrecută peste graniţă, un schimb de replici cu un străin care a identificat România nu cu Gheorghe Hagi şi Nadia Comăneci, cum se întâmpla până de curând, ci cu regizorii Cristi Puiu şi Cristian Mungiu. Despre „Caravana cinematografică", Boguţă a spus că este „mai degrabă o comedie cenuşie, decât neagră".

Pelicula, inspirată dintr-o nuvelă de Ioan Groşan, publicată în 1985, este povestea activistului Tavi (Dorian Boguţă), care vrea să le „dea cu forţa" un film de propagandă unor ardeleni apatici, plictisiţi de ploaie. Miza însă îşi doreşte să meargă ceva mai adânc: felul în care comunismul distruge umanul dintr-un individ (exemplificat printr-o crudă, dar şi controversată scenă de viol) - la nivel personal, şi felul în care România a fost „brutalizată" de bolşevici - la nivel macro.

Din păcate, dincolo de câteva scene bine strânse şi de bogăţia comicului de situaţie, alternând cu replicile de un umor negru, filmul lui Titus Muntean nu reuşeşte să facă ceva esenţial: să aducă spectatorul în poveste, să-l implice şi să-l provoace emoţional. Dincolo de latura comică - reuşită, la proiecţie s-a râs zgomotos -, felul în care este condusă povestea (ofertantă, altfel, ca subiect) lasă de dorit la capitolele credibilitate, subtilitate şi dramatism.

„Caravana cinematografică" a fost filmată în satul Pârneşti, în judeţul Arad, un loc „rupt de lume", după cum a povestit Dorian Boguţă. Imaginea filmului este semnată de Vivi Drăgan Vasile care a fost, de altfel, şi cel mai solicitat membru al echipei de filmare.

Producătorii au „făcut" să curgă ploaia

Întreaga poveste se petrece într-o zi ploioasă, numai că, în fapt, pe durata filmărilor nu a plouat deloc. Producătorii au fost cei care au „făcut" să curgă ploaia cu ajutorul a şase aparate uriaşe, acestea trebuind să fie reorientate cu fiecare schimbare de cadru.

Regizorul Titus Muntean şi-a dorit un film „ardelenesc", aşa că s-a lucrat mult la accentul actorilor. Muntean se află la al doilea film de lungmetraj. După debutul cu „Examen" din 2003, la care a lucrat 4 ani, a vrut să abandoneze regia.Câştigătorul competiţiei de lungmetraje de ficţiune va fi desemnat sâmbătă, prin votul publicului.

Incest de paparazzo

Invitatul special al ediţiei „Anonimul din acest an" este Matthew Cooke, producătorul filmului „Teenage paparazzo", în regia actorului Adrian Grenier, film prezent în secţiunea „Actori în spatele camerei". Documentarul, proiectat ieri, descrie relaţia aproape „incestuoasă" dintre un paparazzo precoce în vârstă de 13 ani - Austin Visschedyk - şi subiectul său, chiar regizorul filmului, el însuşi o vedetă hollywoodiană. În film apar însă şi alte vedete: actorul Alec Baldwin sau Paris Hilton.

„De ani buni, vedetele trăiesc o viaţă în faţa aparatelor de fotografiat sau a camerelor de luat vederi. Filmul încearcă să analizeze felul în care viaţa lor se transformă într-un spectacol care nu se opreşte niciodată. Unora le place şi ridică asta la rang de artă. Pentru aceştia, expunerea devine însăşi realitatea. Pentru alţii însă e o povară sau un rău necesar. E interesant să urmăreşti felul în care vedetele se raportează la ce se scrie în presă despre ele.

Sper ca filmul să genereze o dezbatere, fiindcă este foarte important să discutăm despre ce face presa cu noi şi ce facem noi cu presa", a declarat pentru „Adevărul" Matthew Cooke. În 2007, producătorul a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru documentarul „Deliver Us from Evil".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite