Compozitorii fani Ceauşescu ies la lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

colaboratori ai regimului comunist. Au pactizat cu ideologia timpului, dând la iveală partituri în care au proliferat ideile militante comuniste. Regretăm acest fapt", a spus Cosma."80% din ei au

colaboratori ai regimului comunist. Au pactizat cu ideologia timpului, dând la iveală partituri în care au proliferat ideile militante comuniste. Regretăm acest fapt", a spus Cosma.
"80% din ei au decedat"
Conducerea nu a precizat numele unor personalităţi care încă mai activează în domeniu. "Nici 10% din membrii uniunii nu au fost cântăreţii partidului, iar dintre cei care au fost, 80% au murit. Niciunul nu mai este în prim-planul vieţii publice. Sunt în vârstă, aproape toţi au peste 75 de ani. Ne luptăm cu fantome şi cu oameni care n-aş vrea să facă infarct auzind. Nu dorim ostracizarea colegilor noştri. Sunt membri ai uniunii, nu vor fi daţi afară, nu vor suporta asemenea consecinţe, mai ales după atâţia ani. Dar îi ştim şi facem o asanare morală ", a susţinut Cosma. "Au existat ani în care eu îmi scuz colegii care au scris, momente în care, pentru a exista restul muzicii uşoare, erau anumite comenzi pe care nimeni nu le-a făcut din convingere", a adăugat compozitorul Horia Moculescu, care a spus că, de multe ori, opera compozitorilor a fost manipulată în scop propagandistic, fără acordul artiştilor. El a povestit că din excesul de zel al unui coleg, rima "Vladimirescu-Bălcescu" a devenit "Vladimirescu-Ceauşescu" în finala concursului Mamaia 1976. Acelaşi zel a creat şi amestecuri comice în texte: "Neclintiţi, urmăm partidul!", "Noi, degeneraţii".
Fugaru: "Eu am scris despre pace"
Compozitorul Cornel Fugaru a declarat pentru Adevărul că, "pe vremea aceea, toată lumea era în aceeaşi oală. Trecutul a fost o ruşine, fiecare din toate domeniile minţea ca să poată merge mai departe. Festivalul Mamaia trebuia să conţină şi una-două piese despre
tovarăşa
(Elena Ceauşescu) şi
tovarăşul
(Nicolae Ceauşescu), tocmai ca să poată exista". Cornel Fugaru crede că demersul uniunii "n-are niciun rost, e o altă porcărie de a ne face să ne răfuim între noi. Eu n-am compus niciodată muzică de slavă pentru Ceauşescu şi Elena, ci numai despre ţară, pace şi copii. şi Ray Charles sau John Lennon au compus pentru pace şi nu se ia nimeni de ei". Un fapt "uitat" de actualul preşedintele al UCMR, Octavian Lazăr Cosma, este acela că nu şi-a dezvăluit experienţele sale personale cu regimul comunist... Revista "Muzica", numerele 11-12 din 1963, conţine însă ideile pe care actualul preşedinte al UCMR, fost secretar al Biroului Secţiei de Critică şi Muzicologie (1964-1995), le avea despre ideologia comunistă: "Muzicologia este o ramură născută ca ştiinţă după 23 august, datorită condiţiilor optime create de partid, de statul nostru democrat popular (...) Sunt încredinţat că bilanţul acestei importante conferinţe, darea de seamă, căldurosul salut al CC al PMR (...) vor constitui un imbold, un impuls creator ce va contribui la îmbunătăţirea muncii în uniune, la apariţia unor creaţii din ce în ce mai valoroase, corespunzătoare exigenţelor crescânde ale oamenilor muncii".

Cântece patriotice
Ion Cristinoiu şi Viorel Cosma - Lui Ceauşescu, ziditor de ţară
Marius ţeicu, Dan V. Dumitriu - Partid al inimilor noastre
Ionel Tudor, Andreea Andrei - Vibrant omagiu
Temistocle Popa - muzică şi text - Ceauşescu, La mulţi ani!
Cornel Fugaru - muzică şi text - Un gând de pace

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite