Competiţie încinsă la Festivalul de la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Cea de-a 65-a ediţie  a Festivalului de Film de la Cannes (Franţa) începe astăzi şi se desfăşoară până pe 27 mai.

Filmul „Moonrise Kingdom", produs şi regizat de Wes Anderson, cu Bruce Willis şi Edward Norton în distribuţie, va fi proiectat în deschiderea festivalului, astăzi, de la ora 20.00 (ora Franţei).

Cineastul român Cristian Mungiu, laureat al Palme d'Or în 2007, revine pe Croazetă în competiţia oficială cu filmul „După dealuri/ Beyond the Hills". Mungiu va concura anul acesta pentru Palme d'Or cu cineaşti de talie mondială, precum David Cronenberg, Michael Haneke, Wes Anderson, Ken Loach şi Alain Resnais, printre alţii. În total, 22 de filme au fost înscrise în competiţia pentru cel mai râvnit trofeu al festivalului.

Regizorul Nanni Moretti (preşedinte), creatorul de modă Jean Paul Gaultier, actriţa Hiam Abbass, regizoarea şi scenarista Andrea Arnold, actriţa Emmanuelle Devos, actriţa Diane Kruger, actorul Ewan McGregor, regizorul Alexander Payne şi regizorul şi scenaristul Raoul Peck alcătuiesc juriul care va stabili filmul câştigător al competiţiei.

Proiecţii speciale

Secţiunea competiţională Un Certain Regard prezintă în fiecare an o serie de filme ce reflectă viziuni şi stiluri diferite, în scopul dobândirii recunoaşterii internaţionale a acestora.

Printre filmele selectate în secţiunea Un Certain Regard se numără primul film al lui Brandon Cronenberg, fiul cineastului canadian David Cronenberg, „Antiviral", pelicula franceză „Confession d'un enfant du siècle" de Sylvie Verheyde, cu Charlotte Gainsbourg şi Pete Doherty, „Laurence Anyways" de Xavier Dolan.

De proiecţii speciale vor avea parte filmele „Polluer le Paradis/ Der mull im garten eden" de Fatih Akin, „The Central Park Five" de Ken Burns, Sarah Burns şi David McMahon, „Roman Polanski: A Film Memoir" de Laurent Bouzereau, „Les Invisibles" de Sebastien Lifshitz ş.a.

Copiile restaurate ale filmelor „Cléo de 5 à 7" de Agnès Varda, „A fost odată în America" cu Robert De Niro, „Tess" de Roman Polanski şi „Lawrence al Arabiei" - de la lansarea căruia au trecut 50 de ani - vor fi prezentate pe Croazetă în acest an, în secţiunea Cannes Classics. Lungmetrajul „Thérèse D.", cu Audrey Tautou şi Gilles Lellouche, ultimul film al regizorului francez Claude Miller - decedat pe 4 aprilie, la vârsta de 70 de ani -, va fi proiectat în seara de închidere a festivalului.

Români pe Croazetă

Scurtmetrajul „Family Dinner", al regizorului şi artistului român Ştefan Constantinescu, stabilit în Suedia, a fost selectat în competiţie în secţiunea paralelă Semaine de la Critique (17 - 25 mai). În aceeaşi competiţie, a mai fost selectat un român - Paul Negoescu, cu scurtmetrajul „Orizont" (România). Filmul este, potrivit regizorului, mai degrabă „o fabulă" inspirată din nuvela lui Ernest Hemingway „Bătrânul şi marea". Protagonistul filmului este Mihai Cismaru, actor amator, pescar în staţiunea 2 Mai.

Secţiune paralelă a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, Semaine de la Critique, ajunsă la cea de-a 51-a ediţie, a fost dedicată de la început descoperirii unor noi talente.

De asemenea, proiectul „Nu mă atinge-mă", de Adina Pintilie, a fost selecţionat pentru Atelierul 2012 al secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de Film de la Cannes, unde au fost alese 15 proiecte din 15 ţări. Producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan participă la programul Producers on the Move care se desfăşoară în festival.

Filmele „Stremţ '89", de Anda Puşcaş, şi „Chefu'", de Adrian Sitaru, se numără printre scurtmetrajele româneşti care vor fi prezentate la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes,în programul Romanian Short Waves, care include nouă scurtmetraje.

Întoarcerea lui Mungiu

Filmul „După dealuri", scris şi regizat de Cristian Mungiu, marchează revenirea regizorului român în competiţia oficială, la cinci ani după premiul Palme d'Or obţinut cu „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile". Filmul este inspirat de romanele nonficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran, despre cazul Tanacu. Rolurile principale sunt interpretate de două actriţe ieşence debutante în film, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite