Comorile picturii româneşti se vând cu sute de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Salonul oficial interbelic", reanimând atmosfera şi suflul artei de altădată.Deschisă în martie, expoziţia reuneşte 154 de lucrări, iar vedeta este "I.M. Portret pentru mai târziu"

"Salonul oficial interbelic", reanimând atmosfera şi suflul artei de altădată.
Deschisă în martie, expoziţia reuneşte 154 de lucrări, iar vedeta este "I.M. Portret pentru mai târziu" (portretul poetului Ion Minulescu), de Victor Brauner, realizată în 1928. "Lucrarea este solidă şi semnificativă. A fost prezentă, cu ani buni în urmă, pe piaţa europeană, într-o licitaţie în Franţa. A fost evaluată la suma de 250.000-300.000 de euro. Sâmbătă, porneşte de la preţul de 165.000 de euro", ne-a declarat criticul de artă Pavel şuşară, proprietarul Galeriei Pogany. "Am accentuat pe această perioadă pentru că este cea mai densă, prolifică, consistentă, inventivă din istoria României moderne, în care nu existau exclusivisme", mai spune şuşară. Preţul de pornire pentru un Tonitza, Pallady sau ţuculescu este de 30.000 de euro. Dacă vor exista cumpărători pentru aceste lucrări de o valoare extraordinară, Pavel şuşară ne-a mărturisit cu optimism că "sunt amatori, în mod cert. Interesul este foarte mare. Au fost zile în care am avut şi 80 de vizitatori în acelaşi timp. Au venit grupuri ca la muzeu. De fapt, proiectul a fost conceput ca unul academic, muzeal şi nu s-a perceput nicio taxă. Oamenii au venit să vadă lucrări ca la muzeu şi unele chiar sunt de anvergura celor de la muzeu sau chiar mai importante şi mai interesante".
"Salonul oficial interbelic" reprezintă cea de-a doua secvenţă a proiectului galeriei, iniţiat anul trecut, cu o expoziţie care a ilustrat perioada 1840-1940, accentul punându-se pe dinamică. În expoziţia de acum, în prim-plan sunt personalităţile. "Intenţia noastră cu care am început proiectul este să reconciliem spaţiul muzeal în ceea ce priveşte seriozitatea ofertei şi profunzimea cercetării cu piaţa de artă pentru libertatea de circulaţie a obiectelor", subliniază şuşară.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite