Comedii şi drame cu îndrăgostiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacole regizate de Silviu Purcărete, Cristi Juncu, Theo Herghelegiu şi Florin Zamfirescu se vor juca în spaţii neconvenţionale din Bucureşti. „Femeia care şi-a pierdut jartierele“, spectacol montat de Silviu Purcărete, va avea reprezentaţii pe 20, 23 şi 30 august, într-un nou teatru, la Romexpo.

Spectacolul „Femeia care şi-a pierdut jartierele", după piesa lui Eugène Labiche, regizat de Silviu Purcărete la Teatrul de Comedie, va avea o reprezentaţie pe 20 august, de la ora 19.30, la Centrul Expoziţional Romexpo. Spaţiul, care se va numi „Teatrul Teatrelor", beneficiază de 450 de locuri dispuse în gradene.

Din distribuţie fac parte Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Mihaela Teleoacă şi Dorina Chiriac. Următoarele reprezentaţii de la Romexpo ale spectacolului semnat de Purcărete vor avea loc pe 23 şi pe 30 august. Preţul unui bilet este de 50 de lei.

Bătăi cu frişcă şi bastonade

O poveste plină de încurcături, scrisă de Eugène Labiche la sfârşitul secolului al XIX-lea, „Femeia care şi-a pierdut jartierele" este construită de Silviu Purcărete în aşa fel încât să treacă dincolo de graniţele teatrului bulevardier, fără însă a-i anula farmecul. Mizând pe un joc al oglinzilor, spectacolul nu este lipsit de momente de comic de tip clasic, gen bastonade şi bătăi cu frişcă. După celebra montare „Puricele" care a făcut săli pline ani la rând, „Femeia care şi-a pierdut jartierele" îl readuce pe Horaţiu Mălăele într-un spectacol bulevardier de mare calitate. Povestea este de un umor savuros şi se anunţă a fi un mare succes.

Un vodevil lejer, „îndulcit" pe ici, pe colo cu mici obscenităţi, în care o femeie frumoasă şi plină de viaţă, încântată întotdeauna să-şi ofere graţiile unui bărbat dispus să-i asigure „fericirea", se prezintă drept doamnă virtuoasă atunci când găseşte posibilitatea de a deveni nevastă. O dau de gol nişte jartiere... În montarea lui Silviu Purcărete, tabloul scenei este mult mai complex, „o farsă dansantă", cum spune regizorul în caietul program, în care actorii se pierd într-un decor fantomatic şi povestea nu rămâne niciodată doar la stratul de suprafaţă.

Spectacolul „Femeia care şi-a pierdut jartierele" a mai fost jucat o dată anul acesta, la sediul Teatrului de Comedie din Bucureşti, dar şi la ediţia trecută a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

O comedie amară, la Godot

Trei spectacole sunt programete astăzi, mâine şi duminică, la Godot Café-Teatru, în Bucureşti, pe strada Blănari nr. 14. Primul dintre ele se numeşte: „XXL (Fat Pig)", o comedie regizată de Cristi Juncu şi care îi are în distribuţie pe Vlad Zamfirescu, Tudor Istodor/Andi Vasluianu, Raluca Vermeşan şi Irina Velcescu. Piesa americanului Neil LaBute îi pune pe oamenii obişnuiţi în situaţii obişnuite, le furnizează personajelor replici care îi stau publicului pe limbă şi este un studiu nepretenţios, dar puternic, despre existenţa unei societăţi construite pe reguli în care aspectul fizic prevalează. „XXL (Fat Pig)" se va juca astăzi, de la ora 21.00, la Godot, iar preţul unui bilet este de 30 de lei.

Tot la Godot Café-Teatru a fost programat mâine, de la ora 21.00, spectacolul „Cada cu picioare" de Werner Trieschmann, cu Ştefana Samfira şi Cristi Balint, în regia lui Florin Zamfirescu. Cei doi actori interpretează fiecare câte cinci personaje, iar schimbările dintre scene au loc la vedere, accentul fiind pus pe prestaţia actoricească. Este povestea a zece destine singure, diferite ca tipologie, care încearcă să-şi găsească perechea.

Preţul unui bilet este de 20 de lei

Duminică, 14 august, de la ora 21.00, se va juca la Godot Café-Teatru spectacolul care a câştigat cele mai multe distincţii la ediţia din acest an a Galei Absolvenţilor a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, „Jocuri în curtea din spate", de Edna Mazya.

Spectacolul-vedetă al tinerilor

Premiată pentru cea mai bună regie, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă, montarea lui Bobi Pricop, din distribuţia căreia fac parte Ioana Manciu, Pavel Ulici, Florin Hriţcu, Cezar Grumăzescu şi Vlad Pavel, nume de care, cu siguranţă, veţi mai auzi, propune o poveste excelent dozată regizoral şi actoriceşte, despre copilărie, maturizare şi despre „oamenii mari".

O fată este atrasă de patru adolescenţi într-o capcană. Iar ei, la rândul lor, sunt prinşi în plasa propriilor hormoni. Ea e vinovată că se joacă de-a sexualitatea, iar ei sunt vinovaţi că împing jocul prea departe, până devine viol. Toţi sunt vinovaţi şi toţi rămân inocenţi..., dar „jocul" se tranşează la tribunal între avocatul apărării şi avocata acuzării.

Copiii, inocenţi şi vinovaţi, în acelaşi timp, plătesc tribut maturizării. Un alt spectacol pe care nu trebuie să-l rataţi este „Fata cu cărămida-n gură", montat de Theo Herghelegiu după un text propriu. Spectacolul, a cărui distribuţie este alcătuită din Cristian Toma, Adelaida Zamfira, Adriana Pârvu/ Gabriel Duţu, se va juca pe 16 august în Parcul Cişmigiu, iar pe 1 septembrie la „unteatru", în Bucureşti, pe Strada Ilfov.

În viziunea regizoarei, „Fata cu cărămida-n gură" spune povestea omului de azi, abordând teme precum impostura şi cruzimea, şi pune sub lupă o atitudine des întâlnită în societatea noastră: „Ceea ce nu pot avea prefer să ucid".

Teatru la cină

Godot Café-Teatru din Bucureşti a lansat un concept inedit. Poţi vedea un spectacol şi să iei şi cina, în acelaşi timp. Sunt cinci meniuri, cu trei feluri de mâncare fiecare, pe care poţi alege să le consumi în timpul reprezentaţiei.Preţul unui meniu este de 50 de lei, în care este inclus şi biletul de intrare.

50 de lei este preţul unui bilet la „Femeia care şi-a pierdut jartierele"

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite