Comedia deschide „Teatrul Teatrelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Femeia care şi-a pierdut jartierele“, spectacol regizat de Silviu Purcărete, inaugurează, mâine-seară, un nou spaţiu de joc. Reprezentaţia producţiei Teatrului de Comedie, în care Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă joacă rolurile principale, este prima care are loc în „Teatrul Teatrelor“.

Comedia bulevardieră este un gen care a avut succes întotdeauna, pe aproape toate scenele. Reţeta este una care nu dă greş, mizând pe umorul spumos, asumat facil, care să le pună la dispoziţie actorilor-vedetă partituri ofertante şi să stârnească hohote de râs în sală. Unul dintre maeştrii genului este dramaturgul Eugène Labiche, iar piesa lui, „Femeia care şi-a pierdut jartierele", scrisă în 1851, este reprezentativă pentru acest tip de comedie.

Cunoscutul regizor Silviu Purcărete alege textul lui ­Labiche pentru cel mai recent spectacol al său, de la Teatrul de Comedie din Bucureşti, unde s-a mai jucat o singură dată, în acest an, în avanpremieră. „Femeia care şi-a pierdut jartierele" a fost prezentată, tot în avanpremieră, şi în cadrul ediţiei de anul trecut a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cu mare succes de public.

Horaţiu Mălăele, o adevărată vedetă a comediei româneşti

image

Premiera de la Centrul Expoziţional Romexpo, programată mâine, 20 august, la ora 19.30, marchează şi inaugurarea unui nou spaţiu de joc în Capitală, numit „Teatrul Teatrelor". O sală de 450 de locuri, dispuse în gradene, îşi aşteaptă spectatorii la această producţie care se doreşte, deopotrivă pe placul publicului larg şi al criticii de specialitate, avându-i în rolurile principale pe Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă. După succesul pe care l-a cunoscut spectacolul „Puricele", de Georges Feydeau, un alt maestru al comediei de bulevard, Horaţiu Mălăele, care interpreta dublu rol, semnând şi regia, apare acum în faţa publicului într-o nouă montare de gen.

Dincolo de comedia bulevardieră

 „Femeia care şi-a pierdut jartierele" este o poveste plină de quiproquouri, tipică pentru scriitura lui Eugène Labiche, din care, aşa cum au constatat cititorii lui, dragostea lipseşte cu desăvârşire. E prezent, în schimb, amorul cu toate încurcăturile lui şi se observă veşnica tendinţă a autorului de a ridiculiza căsnicia, într-un mod duios şi prietenos. Spectacolul Teatrului de Comedie este însă construit de Silviu Purcărete în aşa fel încât să depăşească graniţele umorului tipic teatrului bulevardier, integrând elemente tipice rafinamentului său regizoral, care l-a făcut celebru în toată lumea.

Bazat pe jocuri speciale de oglinzi, decorul permite momente de comic de tip clasic, gen bastonade şi bătăi cu frişcă, dar, pe de altă parte, deschide perspective mai adânci, spre substratul textului. În montarea lui Silviu Purcărete, care semnează şi scenografia, tabloul este mult mai complex, „o farsă dansantă", cum spune regizorul în caietul program, în care actorii se pierd într-un decor fantomatic.

„Condimente" pentru atmosferă

Plină de dulci obscenităţi, cât să condimenteze atmosfera, montarea le aduce în distribuţie, alături de Mălăele şi Mihăiţă, pe Mihaela Teleoacă şi Dorina Chiriac, care îşi împart, de la o reprezentaţie la alta, rolul femeii care-l poate duce în ispită pe bărbat...  Istorioara care stă la baza spectacolului e simplă: o tânără frumoasă şi extrem de darnică atunci când vine vorba să-şi ofere graţiile unui bărbat dispus să-i asigure „fericirea" pozează în femeie virtuoasă, când simte că ar putea deveni nevastă. O dau de gol nişte jartiere pierdute într-un moment delicat... În peisajul destul de sărac pe timpul verii, din punctul de vedere al ofertei de teatru, întrucât stagiunile sunt închise, montarea Teatrului de Comedie este bine-venită. Următoarele reprezentaţii cu „Femeia care şi-a pierdut jartierele" sunt programate pe 23 şi pe 30 august. 

Informaţii

- „Femeia care şi-a pierdut jartierele"
- De: Eugène Labiche
- Regia şi scenografia: Silviu Purcărete
- Distribuţia: Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Mihaela Teleoacă / Dorina Chiriac
- Muzica: Vasile Şirli
- Percuţie: Lucian Maxim
- Unde: „Teatrul Teatrelor", Pavilionul Expoziţional ROMEXPO (intrarea B)
- Produs de: Teatrul de Comedie
- Următoarele reprezentaţii: 23 şi 30 august, ora 19.30
- Preţ bilete: 50 de lei

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite