Colaboraţionistul Breban părăseşte Uniunea Scriitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Breban, acuzat că a colaborat cu Securitatea, şi-a anunţat retragerea din consiliul instituţiei. Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii, spune că „nu s-a pus problema ca Breban să fie dat afară“.

Reacţia scriitorului Nicolae Breban vine după ce Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), l-a criticat într-un editorial din revista „România literară", numindu-l „agent de influenţă". În scrisoarea intitulată „Ruşine, dle N. Manolescu!", Breban spune că preşedintele USR l-ar fi calomniat atât în şedinţele de consiliu ale USR, cât şi în articolele publicate în „România literară" pe tema verdictului de colaborare cu Securitatea dat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), la 4 aprilie. Breban spune că decizia de a părăsi USR este influenţată de acest conflict. Nicolae Manolescu, însă, declară: „Nu s-a pus niciodată problema să fie dat afară", afirmă preşedintele USR. Manolescu precizează şi că încă nu a citit scrisoarea lui Breban, dar, în mod cert, va formula un răspuns.

„Folosit fără scrupule"

În editorialul din „România literară", Nicolae Manolescu scria că securiştii îl cunoşteau pe Breban „mult mai bine decât îl cunoştea el pe ei". „Fiind o persoană extrem de volubilă, poate fi uşor de exploatat informativ, dar totodată este incapabil de a păstra un secret... ". Partea proastă, mai scrie Manolescu, „este că nici astăzi N. Breban nu acceptă că a fost folosit fără scrupule şi că i s-au smuls declaraţii compromiţătoare moral pentru el şi primejdioase pentru noi".

Breban susţine, în postarea sa de pe blogul Editurii Ideea Europeană, că nu poate fi „instrumentul" nimănui, „niciunei puteri, nici în vis!". Despre şedinţa USR în care Manolescu l-ar fi calomniat, Breban scrie: „Ai declarat în şedinţa de consiliu, dle N.M., că eu am venit «împreună» cu generalul de securitate Pleşiţă în curtea Uniunii, în primăvara anului '77, producând «rumoare» în jur". În acelaşi timp, Manolescu povesteşte că Breban nu a asistat la această şedinţă şi a fost informat de o terţă persoană în legătură cu ceea ce s-a discutat.  „Nu numai că nu l-am calomniat, mi-am exprimat şi mirarea că dosarul lui este judecat", punctează Manolescu.

Decizia de colaborare în cazul Nicolae Breban a fost dată în luna martie, iar dosarul în care CNSAS cere constatarea calităţii de colaborator al Securităţii a scriitorului a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia de contencios-administrativ şi fiscal la 4 aprilie. Conform CNSAS, Breban îi vorbea de rău la Securitate pe colegii săi de breaslă Paul Goma, Mircea Eliade şi Monica Lovinescu şi a început colaborarea cu Securitatea la 18 februarie 1977. Scriitorul dialoga cu generalul Pleşiţă, prim-adjunct al ministrului de Interne la acea vreme. Primul termen în procesul dintre CNSAS şi Nicolae Breban a fost stabilit de instanţă pentru 12 septembrie. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite