Coelho face vedetă o vrăjitoare din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bestsellerul "Vrăjitoarea din Portobello" apare astăzi şi în librăriile româneşti Editura Humanitas lansează, astăzi, de la ora 18,00, la Librăria "Humanitas Kretzulescu", cartea

Bestsellerul "Vrăjitoarea din Portobello" apare astăzi şi în librăriile româneşti

Editura Humanitas lansează, astăzi, de la ora 18,00, la Librăria "Humanitas Kretzulescu", cartea scriitorului brazilian Paulo Coelho, "Vrăjitoarea din Portobello", povestea unei fetiţe orfane din Transilvania care pleacă într-o călătorie în jurul lumii şi schimbă viaţa personajelor pe care le întâlneşte.

Scriitorul brazilian a fost, cu doi ani în urmă, în România, vizitând atunci şi zona Transilvaniei. Oamenii pe care i-a întâlnit l-au inspirat să aleagă origini româneşti pentru personajul central al noului său volum.
Ţiganca vrăjitoare Atena ghiceşte viitorul, dispare miraculos şi poate schimba mersul evenimentelor.

Povestea vieţii sale nu este devoalată de un monolog al personajului sau al scriitorului-narator, ci este prezentată sub forma unor interviuri cu toţi oamenii pe care Atena îi întâlneşte pe parcursul călătoriei: mama sa adoptivă, un jurnalist care cercetează vampirismul, un preot, un profesor de caligrafie, o actriţă.
Paulo Coelho publicase pe blogul său (www.paulocoelhoblog.com) 11 capitole din acest roman, cu câteva săptămâni înainte de apariţia sa în portugheză şi spaniolă.

Cartea a fost un hit în Brazilia, Spania, Columbia şi Portugalia, fiind bestseller în Venezuela, Argentina, Uruguay, Puerto Rico şi Mexic.

Cititorii îi transformă cartea în film

Autorul a cerut ajutor cititorilor pentru a-şi adapta cartea pentru marele ecran. El a scris pe blogul său că a fost impresionat de efortul depus de fani pentru a-i interpreta cărţile şi a decis să folosească talentul lor pentru a face un film inspirat din "Vrăjitoarea din Portobello", o poveste a cărei acţiune se petrece la Londra. Autorul brazilian i-a rugat pe cititori să-i trimită idei pentru un scenariu în forma unor filme de amator, prin intermediul site-ului video YouTube.

Mai este la modă Coelho?

Contactat de "Adevărul", criticul literar Paul Cernat a declarat că fenomenul Paulo Coelho şi-a pierdut din amploare în ultimii ani, însă scriitorul rămâne unul preferat de cititori. "Paulo Coelho mai este încă la modă în România, dar nu cred că se mai vorbeşte atât de mult despre el. A devenit mai puţin important ca subiect de presă, pentru că nu mai deţine elementul de surpriză cu care a venit acum câţiva ani", spune criticul Paul Cernat. În opinia acestuia există, încă, un public al lui Coelho, care însă s-ar putea diminua atât timp cât presa vorbeşte mai puţin de operele sale. "Autorul trăieşte oarecum din gloria trecutului, dar nu trebuie nici fetişizat, nici dispreţuit, pentru că este un profesionist care ştie să-şi satisfacă publicul".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite