La "Codul lăudat al lui Da Vinci"...

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la Cannes a echipei filmului dintr-un Eurostar care a trecut pe sub Canalul Mânecii -, versiunea cinematografică a romanului-fenomen "Codul lui Da Vinci" se dovedeşte a fi dezamăgitoare.Lipseşte

la Cannes a echipei filmului dintr-un Eurostar care a trecut pe sub Canalul Mânecii -, versiunea cinematografică a romanului-fenomen "Codul lui Da Vinci" se dovedeşte a fi dezamăgitoare.
Lipseşte elementul-surpriză, pentru că şi cei care nu au citit cartea lui Dan Brown, tipărită în zeci de milioane de exemplare, au auzit măcar despre ce este vorba: pretinsul complot al Bisericii Catolice pentru ascunderea faptului că Iisus s-ar fi căsătorit cu Maria Magdalena, descendenţii lor supravieţuind până în zilele noastre. Pe ce au mizat atunci realizatorii blockbusterului care, începând de astăzi, poate fi urmărit simultan în nu mai puţin de 68 de ţări, inclusiv România? Pe unele racursiuri pe care le introduce scenariul, deşi nu se poate vorbi de prea multe noutăţi faţă de ceea ce se cunoştea din carte. Pe o distribuţie cu nume sonore, în frunte cu Tom Hanks, dublu câştigător al Oscarului, şi cu Audrey Tautou, suava Amelie Poulain din filmul-cult cu acelaşi nume. Pe un reputat regizor, Ron Howard, autor al memorabilului film "O minte sclipitoare". şi, fireşte, pe bugetul mai mult decât consistent - 125 milioane de dolari.
Din păcate, toate acestea nu pot ascunde carenţele filmului. Suspansul este ca şi inexistent. Dialogurile sunt convenţionale. Elementul romantic - absent. Prestaţiile actorilor sunt modeste, cu excepţia lui Ian Mckellen, manipulatorul din urmă al personajelor. Stârneşte mai degrabă râsul momentul când eroul principal, prof. Langdon, dezvăluie partenerei sale, tânăra franţuzoaică Sophie Neveu, că este... descendenta lui Iisus Christos. La fel setea cu care "ucigaşul", călugărul albinos (Paul Bettany), se autoflagelează înainte sau după ce îşi execută victimele. şi mai ales filmul e lung, parcă nu se mai termină şi de aceea sfârşeşte prin a deveni de-a dreptul plictisitor. Ceea ce nu înseamnă că publicul nu va dori, măcar din curiozitate, să-l vadă.

cartea lui dan brown se vinde bine
Romanul "Codul lui Da Vinci", publicat la noi de editura RAO, rămâne campion absolut la vânzări în România şi în lume. Ultimele statistici arată că best-sellerul s-a vândut, în România, de la apariţie şi până în noiembrie anul trecut, în circa 100.000 de exemplare, potrivit editurii. Rao şi-a mărit cifra de afaceri cu 35 miliarde de lei din vânzarea cărţilor. Cifra vânzărilor mondiale a trecut de 36 milioane de exemplare. "Codul..." se află în fruntea clasamentului de vânzări în cele mai mari reţele de librării din România.

Codul rotunjeşte profitul agenţiilor de turism
Apetitul pentru mistere şi povestiri tenebroase a fost prompt exploatat de agenţiile de turism pariziene, care au introdus în circuitul din această vară tururi speciale Da Vinci Code. Oferta e diversă şi pentru toate buzunarele. Un tur rapid de două ore prin toate locurile-cheie pariziene din romanul lui Dan Brown costă 25 de euro de căciulă. Un ceai însoţit de discuţii tematice, la Hotel Ritz, urcă la 35 de euro. O vizită privată, în grupuri de patru persoane, la Muzeul Luvru costă între 95 şi 100 de euro, în funcţie de agenţie. Un tur complet poate trece de 200 de euro. Iar un sejur de lux, de cinci nopţi, la Castelul de Villette e între 3.900 şi 4.300 de euro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite