Cluj, capitala cinefililor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TIFF aduce în Ardeal, în fiecare an, zeci de mii de spectatori, din ţară şi străinătate Cel mai mare festival de lungmetraj din ţară, desfăşurat la Cluj-Napoca, între 30 mai şi 8

TIFF aduce în Ardeal, în fiecare an, zeci de mii de spectatori, din ţară şi străinătate

Cel mai mare festival de lungmetraj din ţară, desfăşurat la Cluj-Napoca, între 30 mai şi 8 iunie, înseamnă proiecţiile a 200 de filme, din 40 de ţări, şi 12 titluri în competiţie.

Anul trecut, numărul total de spectatori care s-au perindat prin cele trei săli de cinema din oraş s-a apro-
piat de 300.000. Potrivit cifrelor oficiale, Cinema Republica a rămas cel mai profitabil cinematograf din ţară din reţeaua RADEF Film România, în condiţiile în care 172.399 de persoane au vizionat spectacolele găzduite în sala menţionată.

Cifrele nu includ însă şi săptămâna în care Republica a gazduit TIFF-ul, festival pentru care s-au vândut anul trecut 18.695 de bilete doar la casa din acest cinematograf.

Peste 40.000 de spectatori

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care TIFF se petrece în inima Ardealului. Ajuns la ediţia "007", cel mai mare festival de lungmetraj din ţară a adus un plus de prospeţime în rândul cinefililor clujeni. Şi nu numai, deoarece, în aceste zile, oraşul este împânzit de iubitori ai filmului veniţi din toată ţara şi din străinătate.

Cozile la bilete şi la abonamente se fac simţite în ziua începerii festivalului, iar cataloagele cu programul vizionărilor se epuizează imediat.

Numărul locaţiilor de proiecţie a filmelor a ajuns la opt, record până acum. Pe lângă tradiţionalele cinematografe Arta, Victoria şi Republica, anul acesta, la Opera Română, în curţile Muzeului de Artă, clădirii Echinox şi terasei Enigma şi, în premieră naţională, la parcarea Iulius Mall, transformată în drive-in, organizatorii speră să adune cel puţin 40.000 de spectatori, câţi au fost anul trecut.

Ieri-dimineaţă erau vândute 3.277 de bilete, iar cele mai "trecute" abonamente au fost cele de opt vizionări, în valoare de 52 de lei.

Recomandările TIFF

300 de invitaţi din ţară şi 100 din străinătate vor fi cazaţi la zece hoteluri din oraş. Printre ei se va număra şi actriţa franceză Catherine Deneuve, care va ajunge la Cluj sâmbăta viitoare pentru a-i fi înmânat Premiul pentru Întreaga Carieră.

Tamara Buciuceanu-Botez va fi şi ea onorată cu acelaşi premiu din partea TIFF, iar Radu Beligan va primi Premiul de Excelenţă al festivalului. Ce nu trebuie ratat? "<> este filmul-şoc al festivalului", susţine Mihai Chirilov, preşedintele TIFF. Este vorba de un thriller extrem de întunecat a lui Balabanov, plasat în Uniunea Sovietică a anului 1948 (înainte de perestroika). Dintre cele 12 filme înscrise în competiţie, Chirilov a recomandat cu precădere pelicula mexicană "Shakespeare colţ cu Victor Hugo".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite