"Clonele brâncuşiene trebuie distruse"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul localităţii Uricani din judeţul Hunedoara, Dănuţ Buhăescu, a decis să utileze parcul de lângă primărie cu replici ale operelor lui Constantin Brâncuşi, fără a cere acordul

Primarul localităţii Uricani din judeţul Hunedoara, Dănuţ Buhăescu, a decis să utileze parcul de lângă primărie cu replici ale operelor lui Constantin Brâncuşi, fără a cere acordul firmei Visarta, care se ocupă cu gestionarea drepturilor de imagine a operelor sculptorului în România.

Edilul a reprodus atât Masa Tăcerii cu cele 12 scaune, cât şi Poarta Sărutului şi vrea să comande o replică a Coloanei Infinitului.

Conducerea Visarta s-a sesizat în cazul reproducerii şi a solicitat administraţiei din Uricani să le distrugă până duminică.

"Nu modific nimic"

"S-a constituit o comisie din care vor face parte, alături de noi, reprezentanţi ai Primăriei Târgu-Jiu, proprietarii operelor sculptorului Constantin Brâncuşi şi ai Primăriei Uricani. I-am transmis primarului Dănuţ Buhăescu că vom sesiza parchetul dacă nu va respecta decizia şi vom solicita în instanţă daune pentru prejudiciul creat", a declarat directorul executiv al firmei Visarta, Gheorghe Voican.

Primarul din Uricani nu recunoaşte că a clonat cele două sculpturi. "Mergem la judecată, dar nu modific nimic. O să caut un loc în parc să trântesc un bust al lui Brâncuşi", afirmă Buhăescu.

Autorităţile locale din Uricani au cheltuit din bugetul local 50 de mii de lei pentru piesele contestate, în condiţiile în care oraşul nu are reţele de gaz metan, apă caldă sau căldură.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite